Terugblik Landelijk Festival duurzame inzetbaarheid: professionals geïnspireerd en gemotiveerd om aan de slag te gaan

Op dinsdag 7 november 2023 was het tijd voor de tweede editie van het Landelijk Festival duurzame inzetbaarheid, met als thema ‘tijd in verandering’. Een inspirerend event voor professionals die duurzame inzetbaarheid een boost willen geven. Ruim 200 bezoekers kwamen op het festival af. Er waren diverse workshops over actuele thema’s op het gebied van duurzame inzetbaarheid te volgen, zoals slim roosteren en doorwerken tot na je pensioen. Daarnaast was er veel ruimte voor gesprek, het uitwisselen van ervaringen en netwerken. Een dag vol kennis en inspiratie dus.

Stichting SPDI (Sociale Partners Samen voor Duurzame Inzetbaarheid), een samenwerkingsverband van vakbonden FNV, CNV Vakmensen en werkgeversvereniging AWVN, organiseerde het festival. De dag werd mogelijk gemaakt met subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Onder de bezoekers waren onder meer vakbondsmedewerkers, vertegenwoordigers vanuit werkgeversorganisaties, sectorvertegenwoordigers, DI-adviseurs, HR-professionals, OR-leden en ambtenaren. 

Met elkaar in gesprek gaan

Bezoekers konden verschillende inspirerende en informatieve workshops volgen. In de eerste workshopronde ging het onder meer over de zwaar werk puzzel, verzuimcijfers en eigen regie in het werk. Naima van Willigenburg en Henk-Jan Messchendorp leerden bezoekers meer over hoe je een roostergame in kan zetten als oplossing voor het roosterprobleem in de zorg. Henk-Jan: “Met serious gaming kun je patronen doorbreken. De stellingen uit het spel zorgen ervoor dat mensen gaan nadenken en met elkaar in gesprek gaan over hun werkrooster.” 

Eigen gedrag veranderen

Na de eerste workshopronde kwamen alle bezoekers samen voor een presentatie van keynote speaker Ayca Szapora. Ayca is trainer, neurowetenschapper, cognitief psycholoog, zelfrealisatie coach en bedrijfskundige. Ze liet de bezoekers van het festival op een humoristische manier zien hoe onze hersenen werken en welke trucjes ons brein met ons uithaalt. Maar ook hoe verandering in ons brein werkt en hoe je het beste je eigen gedrag en dat van anderen kunt veranderen. “Om te veranderen hebben we een doel nodig, plezier en vertrouwen. Daarnaast helpt het om verandering in kleine stukjes te hakken en te verbinden aan een als-dan-vergelijking. ‘Als ik koffie drink, neem ik een glaasje water’. Dat is veel makkelijker voor ons brein dan ‘voortaan ga ik gezonder leven’.”

Werken aan perspectief

Tijdens een uitgebreide, gezonde en gezellige lunch konden bezoekers elkaar wat beter leren kennen. Vervolgens was het tijd voor workshopronde 2. Er was ruimte voor anders werken, cao-afspraken, DI-coaches en duurzaam inzetbaar tot én na de pensioensleeftijd. Zo vertelde Karin Kalverboer meer over het project Baanbrekend Perspectief, dat zich richt op oudere werknemers die een paar jaar tot een paar maanden voor hun pensioen zitten. Het doel: hun krachten benutten door te achterhalen hoe zij maatschappelijk betrokken kunnen blijven, ook na hun pensioen. Karin: “Investeren in medewerkers moet niet stoppen bij een bepaalde leeftijd. Het pensioen moet geen streep worden onder iemands carrière, maar een moment om een nieuw perspectief te krijgen op de kansen die er juist nog liggen.”  

Improvisatietheater en meer leren

Na de workshops speelde theater Draad voor alle bezoekers ‘terugspeeltheater’. Een vorm van improvisatietheater die gebruik maakt van de verhalen uit het publiek. De theatergroep vroeg de zaal welk gevoel ze hadden overgehouden aan de dag tot nu toe. Op een creatieve en humoristische manier beeldden de acteurs en muzikanten een gevoel van een aantal bezoekers uit over duurzame inzetbaarheid en het festival. 

In de derde workshopsronde werd er weer de diepte in gegaan. Zo vertelden Margreet Xavier (AWVN) en Marie-Thérèse Rooijackers (FNV) meer over de digitale aanpak van duurzame inzetbaarheid. Danny Veenstra van Bannink Golfkarton uit Coevorden sprak over hoe het bedrijf haar ziekteverzuim van gemiddeld 15% met uitschieters naar 22% terug wist te brengen naar gemiddeld 8%. Ook was er ruimte voor een gesprek over worstelen met werkdruk en leidinggeven aan autonomie. 

Alle bezoekers hadden voldoende stof tot nadenken door het goed gevulde en inspirerende programma. Tijdens de afsluitende borrel kon er uitgebreid worden nagepraat over duurzame inzetbaarheid. 

Ook op de website van SPDI kunt u terugkijken op de dag.