Duurzame inzetbaarheid bedrijven (MDIEU)

Gezond werkend je pensioen halen: dat wil toch iedereen? Toch lukt dat nog niet altijd. Daarom is er tot en met 2025 de subsidie Duurzame inzetbaarheid voor bedrijven.

 • Arbeidsorganisaties, zoals bedrijven en stichtingen, kunnen subsidie aanvragen voor projecten die de duurzame inzetbaarheid van hun werkenden vergroten.
 • Minimaal aan te vragen subsidiebedrag: 75.000 euro.
 • Aanvraagtijdvakken:
  1 september tot en met 30 november 2023
  een aanvraagtijdvak in 2024 (precieze data volgen nog).
 • Subsidiebudgetten 2023:
  7,5 miljoen euro voor aanvragen tot 300.000 euro subsidie
  75 miljoen euro voor aanvragen van 300.000 euro subsidie en meer.
 • 50% subsidie voor duurzame inzetbaarheid; 25% subsidie voor eerder stoppen met werken en 5.000 euro voor de bedrijfsanalyse.

Bedrijven kunnen subsidie aanvragen voor activiteiten die de duurzame inzetbaarheid van werknemers vergroten. Daarnaast kan de subsidie worden ingezet om oudere werknemers met zwaar werk eerder te laten stoppen met werken.

Download hier de flyer Subsidie duurzame inzetbaarheid voor bedrijven.

Eerste stap: bedrijfsanalyse

Als uw bedrijf een impuls wil geven aan de duurzame inzetbaarheid op de werkvloer, dan is de eerste stap het opstellen van een bedrijfsanalyse. Dit is de basis voor de tweede stap: een subsidieaanvraag voor een activiteitenplan. Meer informatie over het uitvoeren van de bedrijfsanalyse vindt u op deze pagina.

Tweede stap: subsidieaanvraag voor een activiteitenplan 

Op basis van een bedrijfsanalyse kunt u een activiteitenplan opstellen. Hiermee kunt u subsidie aanvragen voor activiteiten die de duurzame inzetbaarheid van de werkenden in uw bedrijf vergroten. Als u investeert in duurzame inzetbaarheid, kunt u ook subsidie aanvragen om oudere werknemers eerder te laten stoppen met werken. Dit wordt ook wel RVU of regeling voor vervroegd uittreden genoemd. De verhouding tussen duurzame inzetbaarheid en RVU in uw activiteitenplan moet zo zijn dat minimaal 25% van de totale projectkosten wordt geïnvesteerd in het vergroten van de duurzame inzetbaarheid.

Duurzame inzetbaarheid
Bent u benieuwd naar voorbeelden van activiteiten die de duurzame inzetbaarheid van werkenden vergroten? Lees dan door op de volgende pagina: Duurzame inzetbaarheid vergroten. Hier vindt u praktische voorbeelden van activiteiten waarvoor subsidie kan worden aangevraagd.

Eerder stoppen met werken
Als een werkgever met een oudere werknemer afspraken maakt over eerder stoppen met werken, dan kunnen die afspraken in aanmerking komen voor subsidie. Op de pagina Eerder stoppen met werken is meer te lezen over de eisen.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen over de subsidie Duurzame inzetbaarheid bedrijven? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief.  U kunt dit doen door de link te volgen.