Timmeren aan inclusiviteit in de bouw

Trots leidt werkplaats-chef Francis van den Heuvel ons rond: op een industrieterrein in Leeuwarden werken ongeveer tien mensen met een bijstandsuitkering in een gemeentelijke werkplaats. Tafels, kasten, wijnrekken, van alles kan er gemaakt worden. De werkplaats van Francis is onderdeel van Vizier op werk. De gemeente Leeuwarden probeert met Vizier op Werk werklozen weer aan een baan te helpen en daarmee een deel van de tekorten in het sociaal domein terug te dringen.

Het is dinsdagochtend, 10 september en Vizier op Werk opent zijn deuren voor Durf, doe, divers. Om te laten zien hoe zij werken aan een inclusieve arbeidsmarkt en om in groepen het gesprek aan te gaan met klantmanagers uit de regio. Francis en zijn collega Pam Homminga, coach bij Vizier op Werk, leiden een gesprek over discriminatie van vrouwen in de bouw. 

Beeld: ©.

Francis: “Mijn werkplaats is inclusief: er werken allerlei soorten mensen. Iedereen die de ambitie heeft om in de hout- en staalbewerking te werken en die nu geen baan heeft, kan hier terecht.” Alleen is het voor vrouwen niet makkelijk om door te stromen naar een betaalde baan in de bouw: “Er werkte een vrouw bij ons die echt goed was in houtbewerking. Ze werkte met alle machines en was heel precies. Bij vier van de vijf bedrijven kon ze niet aan de slag. Meestal wordt er geen expliciete reden gegeven waardoor het moeilijk is om bedrijven op geslachtsdiscriminatie te wijzen.” Uiteindelijk is het wel gelukt om de timmervrouw te plaatsen bij een bedrijf dat potentie in haar zag: “Het bedrijf waar zij ging starten, heeft geen enkel moment gekeken naar persoon of geslacht, maar naar de potentie en de wil om te leren. Soms is het een kwestie van zoeken tot je de juiste match hebt gevonden.”

Beeld: ©.

Wiranda van Rijs, jobcoach in Achtkarspelen neemt deel aan het gesprek en geeft aan dat er in de in de staalbewerking enthousiast wordt gereageerd op de komst van vrouwen, want die kunnen veel fijner lassen. Francis beaamt dat vrouwen secuurder zijn. “In de bouw gaat het vaak om tempo en snelheid. Mannen zijn wat meer van het ruigere doorknalwerk en vrouwen willen het ook netjes doen. Dus je moet ook een inschatting maken van wat een bedrijf nodig heeft en de kwaliteiten van een vrouw benoemen. Als een bedrijf deze kwaliteiten belangrijker vindt dan het geslacht, dan maak je als vrouwelijke sollicitant kans.“

Francis sluit het gesprek af: “De bewijslast ligt hoog bij vrouwen in de bouw. Daarom is houding heel belangrijk. Als een dame gaat solliciteren en een houding heeft van ‘hier ben ik’ dan laat je zien wat je in huis hebt. En dat moeten vrouwen doen.”