Het beste terugkeerproject komt uit Nederland!

Het project Wereldtools van Stichting Wereldwijd heeft de prijs voor beste terugkeerproject uit het Europees Terugkeerfonds 2008-2013 gewonnen.

Tijdens het congres ‘Towards een open and secure Europe’ was aan alle 28 Verantwoordelijke Autoriteiten gevraagd om informatie aan te leveren over 1 project per fonds. Dit congres stond mede in het teken van de afsluiting van deze generatie Europese fondsen. Onderdeel hiervan was een ‘Solid* tentoonstelling’. Voor dit congres had de Europese Commissie overheidsvertegenwoordigers van de 28 lidstaten die deelnamen aan de Solid fondsen uitgenodigd.

De Europese Commissie maakte posters over de aangeleverde projecten en er bleek een wedstrijd element te zijn: alle deelnemers aan het congres mochten stemmen en het project dat per fonds de meeste stemmen kreeg won een award. De Nederlandse Verantwoordelijke Autoriteit voor het Europees Terugkeerfonds koos het Wereldtools project van Stichting Wereldwijd, gefinancierd uit het Europees Terugkeerfonds tranche 2011 om informatie over haar project aan te leveren. Het project Wereldtools van Stichting Wereldwijd kreeg uiteindelijk de meeste stemmen en werd hiermee de winnaar!

Wereldtools, een project van Stichting Wereldwijd uit Eckelrade in Zuid Limburg liep van 1 mei 2012 tot 30 juni 2013. Het doel van dit project was het laten terugkeren van in Nederland verblijvende (ex) asielzoekers naar het land van herkomst met een perspectiefvol en duurzaam terugkeerinitiatief gericht op het opzetten van een eigen onderneming/bedrijf of inkomstgenererende activiteiten.

*Solid fondsen is de verzamelnaam voor het Europees Terugkeerfonds, het Europees Vluchtelingenfonds, het Europees Integratiefonds en het Europees Buitengrenzenfonds.