Aangepaste regeling voor sectorplannen, derde tijdvak

Begin 2015 zal het ministerie van SZW het derde tijdvak openstellen waarin sectorplannen kunnen worden ingediend.

Voor het derde aanvraagtijdvak komt er een aangepaste cofinancieringsregeling sectorplannen. De regeling wordt specifiek gericht op de cofinanciering van sectorplannen die de overgang bevorderen van-werk-naar-werk en van-werkloosheid-naar-werk.

Het doel daarvan is om gewenste overgangen vanuit werk en vanuit werkloosheid naar hetzelfde of een ander beroep te stimuleren bij een andere werkgever. In de regeling is ongewijzigd gebleven dat samenwerkingsverbanden eigenaar zijn van een sectorplan en dat het plan minimaal door een werknemersorganisatie en een werkgeversorganisatie ondertekend moet worden.

Het is vanaf nu nadrukkelijk de bedoeling dat het samenwerkingsverband de arbeidsmarktanalyse toespitst op beroepen waarin naar verwachting op de korte en (middel)lange termijn vacatures beschikbaar zijn in sectoren en/of regio’s. Op basis hiervan kiest het samenwerkingsverband een of meer maatregelen en geeft het aan wat uit eigen middelen wordt gefinancierd en waarvoor cofinanciering wordt aangevraagd bij SZW (weer tot een maximum van 50% van de projectkosten). De maatregelen in het derde tijdvak moeten zijn gericht op het aan het werk helpen van mensen die met werkloosheid worden bedreigd, dan wel mensen die werkloos zijn. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om het ontwikkelen van mobiliteits- of transitiefondsen en om het uitvoeren van activiteiten gericht op bemiddeling en scholing.

Met de aanpassingen wordt ook beoogd om baanwisselingen waarbij aanzienlijke omscholing nodig is voor een overstap naar een andere werkgever, al dan niet in een ander beroep, beter te ondersteunen. In deze gevallen kunnen werknemers, die deelnemen aan de maatregelen uit sectorplannen uit het derde aanvraagtijdvak en zich omscholen, ook gebruikmaken van de zogenoemde brug-WW. In de brug-WW ontvangt de werknemer een WW-uitkering over de uren dat hij scholing volgt, in combinatie met een baan bij een andere werkgever. Daarnaast betaalt de werkgever salaris voor de uren waarin wordt gewerkt.

De aangepaste regeling cofinanciering sectorplannen zal naar verwachting medio november 2014 in de Staatscourant worden gepubliceerd en wordt waarschijnlijk per 1 januari 2015 van kracht. Dat is nog niet het moment dat nieuwe sectorplannen kunnen worden ingediend. De precieze datum van de openstelling van het derde tijdvak moet nog worden vastgesteld. Dit geldt trouwens ook voor het budget.

In november en december 2014 zullen het Actieteam Crisisbestrijding van de Stichting van de Arbeid en het ministerie van SZW samen een aantal voorlichtingsbijeenkomsten organiseren. Zodra de data en locaties hiervan bekend zijn, wordt dit op deze website vermeld.

Informatie over de achtergrond van deze maatregel vindt u in de SZW-begroting 2015 (de pagina’s 13 t/m 17) en het persbericht. Zie rechts onder Externe links.