Wat is discriminatie?

Discriminatie is het ongelijk behandelen, achterstellen of uitsluiten van mensen op basis van (persoonlijke) kenmerken zoals afkomst, sekse, seksuele voorkeur, leeftijd, religie of beperking.

Wat is het verschil tussen ´gelijkheid´ en ´gelijke kansen´?

Iedereen op dezelfde wijze behandelen is niet altijd voldoende om succesvolle resultaten te behalen. Immers kenmerken zoals sekse, herkomst of leeftijd kunnen verschillende startposities geven voor het verkrijgen van gelijkwaardige arbeid. Het is belangrijk dit verschil in startpositie te herkennen en erkennen. Om mensen met verschillende startposities toch gelijke kansen te bieden is een eigen benadering en begeleiding op maat nodig. Daarom spreken we liever van ‘gelijke kansen’ dan van ‘gelijkheid’.

Aandacht voor gelijke kansen en non-discriminatie is belangrijk

Gelijke behandeling is op de eerste plaats verankerd in de Nederlandse Grondwet. Het gelijkheidsbeginsel wordt in het eerste artikel van de Grondwet behandeld.
Daarnaast wordt in het ESF-programma 2014-2020 expliciet aandacht gevraagd voor het bevorderen van de gelijkheid van mannen en vrouwen en de bevordering van gelijke kansen en non-discriminatie. Voor alle projecten geldt naast het doel het bevorderen van actieve inclusie, een tweede doelstelling ‘gelijke kansen en non-discriminatie’.