Is het nodig om de tweede doelstelling gelijke kansen en non-discriminatie expliciet bekend te maken bij de uitvoering?

Bij de ESF- aanvraag is afgesproken aandacht te besteden aan gelijke kansen en non-discriminatie. Belangrijk is dat alle actoren in de keten aandacht besteden aan gelijke kansen en non-discriminatie en dit geborgd wordt in de projecten. Wanneer medewerkers in de uitvoering goed geïnformeerd zijn over de tweede ESF-doelstelling, zijn zij zich bewust van de wijze waarop aandacht kan worden geschonken aan gelijke kansen en non-discriminatie en de borging ervan in de projecten.

Hoe kunnen we de medewerkers in de uitvoering informeren over de tweede doelstelling gelijke kansen en non-discriminatie?

Bespreek met elkaar hoe wordt omgegaan met verschillen tussen deelnemers in trajecten (door kenmerken als leeftijd, sekse, seksuele voorkeur, herkomst, fysieke gesteldheid, etc.). Dit maakt uit voor het bereiken van het doel van het project of toeleiding tot de arbeidsmarkt. Stereotypen en vooroordelen spelen een belangrijke rol bij kansen op de arbeidsmarkt. Bewustwording hiervan helpt om hier rekening mee te houden.

Is aandacht besteden aan gelijke kansen en non-discriminatie hetzelfde als doelgroepenbeleid?

Borging van gelijke kansen en non-discriminatie wordt soms niet goed begrepen en opgevat als verbonden met doelgroepenbeleid. Specifieke aandacht voor bepaalde groepen, zoals jongeren, arbeidsbeperkten, ouderen en allochtonen, is géén doelgroepenbeleid, omdat het geen doel op zich is maar een middel om gelijke kansen te creëren.