Aanvragen

Wilt u subsidie aanvragen via de regeling Meer uren werkt! Op deze pagina leest u hoe het werkt, welke documenten u nodig heeft en waar u de aanvraag kunt indienen.  De subsidie kan worden aangevraagd van 2 juni 2025, 09.00 uur tot en met 20 juni 2025, 17.00 uur. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst (wie het eerst komt, wie het eerst maalt).

Stap 1: Kies één of meerdere interventies

Er zijn zeven verschillende interventies beschikbaar. Bekijk welke van deze interventies geschikt is voor jouw organisatie of sector. De interventies zijn vooraf vastgesteld; organisaties kunnen niet zelf een interventie aandragen, maar moeten kiezen uit de interventies die binnen deze subsidieregeling zijn uitgewerkt. Voor iedere interventie dient u een aparte aanvraag in te dienen. Het combineren van meerdere interventies, zoals ‘alternatief roosteren’ en ‘het goede gesprek’, binnen één aanvraag is niet toegestaan. U kunt wel twee verschillende aanvragen indienen voor iedere interventie.

Stap 2: Overleg met deelnemende organisaties

De gekozen interventie moet op de werkvloer worden uitgevoerd bij minimaal 1 en maximaal 10 organisaties. In totaal moeten er ten minste 10 verschillende locaties meedoen. Deze locaties mogen verspreid zijn over één of meerdere organisaties. Voor de interventie ‘financiële inzichten’ geldt een uitzondering: hiervoor zijn minimaal 20 locaties nodig.

Daarnaast moeten er bij de deelnemende locaties gezamenlijk minimaal 250 deeltijdwerkers meedoen aan het project. Voor de interventie Financiële inzichten geldt een uitzondering: bij de 20 locaties samen moeten minimaal 500 deeltijdwerkers meedoen aan het project. Bekijk de pagina Overzicht aanvraagcriteria.

Voorbeeld 1: u voert de interventie ‘alternatieve roostersessies’ uit bij één organisatie: Kinderopvang Blauw. Kinderopvang Blauw heeft 10 locaties. Bij alle 10 de locaties wordt de interventie uitgevoerd. Gezamenlijk doen bij deze 10 locaties 250 deeltijdwerkers (meer mag ook) mee aan het project.

Voorbeeld 2: u voert de interventie ‘herstructurering van taken’ uit bij drie organisaties: School Rood, School Groen en School Geel. School Rood heeft 3 locaties, School Groen heeft 5 locaties en School Geel heeft 4 locaties. U kiest in totaal minimaal 10 locaties (meer mag ook) waar de interventie wordt uitgevoerd. Ook hier geldt dat er op de 10 locaties samen minimaal 250 deeltijdwerkers aan het project moeten deelnemen.

Voorbeeld 3: u voert de interventie ‘financiële inzichten’ uit bij één organisatie: Ouderenzorg Oranje. Ouderenzorg Oranje heeft 35 locaties. U kiest in totaal minimaal 20 locaties (meer mag ook) waar de interventie wordt uitgevoerd. Gezamenlijk doen bij deze 10 locaties 500 deeltijdwerkers (meer mag ook) mee aan het project. Het is verstandig om op tijd te beginnen met het zoeken naar deelnemende organisaties, omdat u er meerdere nodig heeft en het even kan duren om geschikte organisaties te vinden.

Stap 3: Zoek een interventiepartner

In het project werkt u samen met een interventiepartner. Dit is een organisatie of zzp’er die u inhuurt en die aantoonbare ervaring heeft met het ontwikkelen en begeleiden van de gekozen interventie. Samen maakt u afspraken over de uitvoering binnen de deelnemende organisaties van de interventie en het onderzoek. De interventiepartner kan u helpen bij het opzetten van het project. Daarnaast ondersteunt de interventiepartner u bij het overleg met de Universiteit Utrecht over de onderzoekseisen waaraan uw project moet voldoen. 

Stap 4: Maak een activiteitenplan en projectbegroting

De kern van uw subsidieaanvraag is het activiteitenplan. Hierin beschrijft u duidelijk wat uw interventie inhoudt, wat u ermee wilt bereiken en hoe u dit gaat uitvoeren. U onderbouwt dit met een heldere planning én een financiële begroting.
Voor zowel het activiteitenplan als de begroting zijn formats beschikbaar. Zorg ervoor dat u deze formats gebruikt bij het opstellen van uw aanvraag. U vindt de formats op de pagina Uitvoeren en verantwoorden.

Stap 5: Verzamel de verplichte documenten

Bij uw aanvraag voegt u de volgende documenten toe:

  • Activiteitenplan: beschrijf hierin wat u wilt doen, met wie, hoe u de interventie inzet en wat u verwacht te bereiken. Gebruik hiervoor het verplichte format.
  • Begroting: een overzicht van de kosten van uw project. Gebruik hiervoor het verplichte format.
  • Samenwerkingsovereenkomst met de Universiteit Utrecht: deze overeenkomst, te vinden op pagina Uitvoeren en verantwoorden, moet door de hoofdaanvrager worden ondertekend en onderdeel uitmaken van de aanvraag. Dit is essentieel voor de wetenschappelijke evaluatie van de interventie.
  • Bankafschrift: een recent afschrift waarop het IBAN-nummer van uw organisatie zichtbaar is.
  • Machtiging tekenbevoegde (optioneel): als iemand anders dan de tekenbevoegde namens uw organisatie de aanvraag doet, moet u een machtiging meesturen.
  • Samenwerkingsovereenkomst met samenwerkingsverband (optioneel): als u met een of meerdere organisaties een subsidie aanvraag doet, dient u een samenwerkingsovereenkomst te maken.

Stap 6: Maak een account aan in het Subsidieportaal

Maak een account aan in het Subsidieportaal van Uitvoering Van Beleid. Na het aanmaken van het account registreert u zich voor de subsidieregeling Meer uren werkt! via hetzelfde portaal. De registratie is vanaf 19 mei mogelijk.

Bekijk ook de Handleiding Subsidieportaal Uitvoering Van Beleid. Hierin kunt u informatie vinden over het aanmaken van een account, het invoeren of aanpassen van gegevens en het opstarten van een nieuwe aanvraag.

Stap 7: Dien de aanvraag in

U vraagt subsidie aan door het e-formulier in te vullen op het Subsidieportaal. Zorg ervoor dat u alle benodigde documenten toevoegt, zoals het activiteitenplan, de begroting, de samenwerkingsovereenkomst en het bankafschrift. Uitvoering Van Beleid gaat eerst na of uw aanvraag compleet is. Als uw aanvraag niet compleet is, ontvangt u een verzoek om deze aan te vullen. Dit verlengt de beoordelingstijd en uw aanvraag schuift verderop in de volgorde. De datum van ontvangst wordt dan de datum waarop u de aanvraag compleet hebt gemaakt.

Stap 8: Toekenning of afwijzing subsidie

Na het indienen van uw aanvraag bevestigt Uitvoering Van Beleid of uw aanvraag compleet is en start de inhoudelijke beoordeling. Uitvoering Van Beleid controleert of de activiteiten en kosten subsidiabel zijn en kan aanvullende vragen stellen. Dit heeft geen invloed op uw positie op de lijst van ontvangen aanvragen. De beoordeling van uw aanvraag duurt maximaal 13 weken na de sluiting van het aanvraagtijdvak. De beoordeling kan langer duren wanneer Uitvoering Van Beleid vragen heeft over uw aanvraag. U ontvangt vervolgens een beschikking met de beslissing over de toekenning of afwijzing van de subsidie.

Stap 9: Start uitvoering project

Als de subsidie is toegekend, moet u binnen drie maanden na de datum van de beschikking starten met uw project. Voor de sector onderwijs geldt dat het project uiterlijk in februari 2026 moet starten.