Subsidieregeling Meer uren werkt

Meer uren werkt! is een onderzoeksprogramma van de Universiteit Utrecht en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het doel is uit te zoeken wat mensen in deeltijdbanen nodig hebben om meer uren te gaan werken. We zoeken organisaties – met name in de sectoren kinderopvang, zorg en welzijn en onderwijs – die voorop willen lopen en veelbelovende aanpakken willen uitproberen in de praktijk: wat helpt om mensen meer uren te laten werken?

Het programma Meer uren werkt! wordt gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het Groeifonds investeert in projecten die bijdragen aan duurzame groei van de Nederlandse economie en samenleving. In de eerste fase van het programma Meer uren werkt! wordt subsidie verstrekt om kansrijke aanpakken in de praktijk uit te proberen. De Universiteit Utrecht onderzoekt de effecten daarvan. Zo leren we wat werkt en waarom. Op basis van de onderzoeksresultaten wordt het programma de komende jaren uitgebreid naar heel Nederland.

Het programma heeft drie doelen:

  • Betere kwaliteit van maatschappelijke dienstverlening, vooral in sectoren waar personeelstekorten groot zijn, zoals kinderopvang, zorg en onderwijs.
  • Meer economisch zelfstandige burgers, doordat meer mensen genoeg verdienen om financieel op eigen benen te staan.
  • Vergroting van de brede welvaart, doordat meer gewerkte uren het bbp verhogen en de samenleving versterken.

Het programma bestaat uit twee fases. In fase één (2024–2029) is € 30 miljoen beschikbaar voor de ontwikkeling, uitvoering, evaluatie en opschaling van interventies. De subsidieregeling Meer uren werkt! valt binnen deze fase. Voor deze subsidieregeling is in 2025 € 6,6 miljoen beschikbaar. Wanneer de doelstellingen van fase één zijn behaald, starten we met fase twee van het programma. Fase twee van het programma loopt van 2029 – 2033. De Universiteit Utrecht speelt een cruciale rol in het programma Meer uren werkt!. Naast de wetenschappelijke evaluatie van de interventies, is de Universiteit ook betrokken bij de uitvoering van de interventies zelf. Ze stelt de wetenschappelijke randvoorwaarden vast waaraan de uitvoering van de interventies moet voldoen en kan meehelpen in het opzetten en uitvoeren van de activiteiten. Dit zorgt ervoor dat de interventies volgens de juiste methoden worden uitgevoerd en dat de onderzoeksresultaten betrouwbaar en bruikbaar zijn. De resultaten geven inzicht in wat werkt en waarom en worden gebruikt om uit te breiden naar de hele arbeidsmarkt.

De subsidie kan worden aangevraagd via het subsidieportaal van Uitvoering Van Beleid (UVB). Hiervoor stelt UVB een elektronisch formulier beschikbaar.