Veiligheid moet in de genen gaan zitten

Van Kempen Koudetechniek uit Tiel is een specialist op het gebied van complete systemen voor koudetechniek. Er werken ongeveer 75 mensen. Op aanraden van een arbodienst vroeg het bedrijf subsidie aan.

Details

Projectnaam: 'Altijd veilig werken'
Projectaanvrager: Van Kempen Koudetechniek
Looptijd project: 17 maart 2011 - 15 september 2011
Subsidiebedrag: € 4.116,-
Project is een onderdeel van: Veilig werken door gedragsverandering

Het bedrijf heeft uitgebreide veiligheidsprotocollen en de mensen weten hoe ze veilig kunnen werken en doen dat in principe ook. Alle medewerkers zijn VCA gecertificeerd, de leidinggevenden hebben een VCA-certificaat voor leidinggevenden en het bedrijf is VCA++ gecertificeerd. Maar de praktijk blijkt toch weerbarstig. De neiging om je veiligheidshelm af te zetten als hij gaat knellen, valt bijvoorbeeld moeilijk te weerstaan. Er hebben zich incidenten voorgedaan waarbij het mis ging ondansk dat aan alle veiligheidseisen was voldaan.
Om de medewerkers de hele dag door veilig te laten werken is een mentaliteitsverandering nodig. Samen met een adviseur wil Van Kempen Koudetechniek ervoor zorgen dat de buitendienstmedewerkers altijd veilig werken, elke seconde van de dag. Met als einddoel het voorkomen van ongelukken. Daarvoor moet veiligheid in de genen van de medewerkers gaan zitten. De adviseur van de arbodienst gaat nu samen met het bedrijf de puntjes op de i zetten.

Over concrete maatregelen is nog geen beslissing genomen. Ze spelen met het idee om bijvoorbeeld onverwacht locaties te bezoeken en daar ter plekke foto's te maken. Dan zien de medewerkers achteraf bekende gezichten terug in situaties waarin ze misschien wat minder veilig werken. Zo’n confrontatie spreekt waarschijnlijk wel aan.