Werkbezoek Ede O-Town

Hoe begeleid je jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt op weg naar een zelfstandig leven? Deze vraag stond centraal tijdens het werkbezoek in Ede. Hier kregen we een kijkje in de keuken van de Klussendienst en werd ons verteld over het leerwerkbedrijf camping/hostel O-Town.

Beeld: ©.

Nu de Klussendienst staat en succesvol loopt, wordt er naar een volgende stap gekeken. Het doel is om een camping/hostel O-Town te realiseren: een plek gerund door jongeren waar gasten kunnen overnachten en ontspannen. De naam O-Town en het logo zijn door de jongeren in samenwerking met Marcellino, eigenaar van multimediabedrijf La Fam, bedacht: “Het logo representeert een lampje met daarin een doorbroken cirkel, wat symbool staat voor het doorbreken van oude gewoontes en het door laten schijnen van je talenten.”

De Klussendienst is een initiatief dat is ontstaan vanuit de behoefte om jongeren al lerend en werkend op de rit te krijgen. Jongeren van tussen de 21 en 27 jaar met diverse problematiek, waaronder een grote afstand tot de arbeidsmarkt, een lichtverstandelijke beperking of psychische problemen willen vaak graag aan de slag, maar weten soms niet hoe. “Tot hun achttiende worden ze begeleid en vanaf dan wordt er verwacht dat ze het zelf doen. Dat lukt niet bij iedereen”, aldus Sonja Bossema (manager Humanitas DMH). Bij de Klussendienst wordt de jongeren dagbesteding en aangepast werk aangeboden met als doel de jongeren in hun kracht te zetten en te laten zien hoeveel talent zij bezitten. Door de jongeren te laten ervaren dat zij vaak meer kunnen dan ze denken, neemt hun zelfvertrouwen toe.

Initiatiefnemer Sonja Bossema en projectleider Marike Hafkamp willen met O-Town een plek creëren waar jongeren ertoe doen en waar ze kunnen vallen en opstaan: “Waar je mee mag doen met alle ‘beperkingen’ die je hebt.” Ze zien het als hun missie om het maatwerk te leveren dat de jongeren nodig hebben.  

Marike Hafkamp: “Ik ben voor een inclusieve samenleving, maar we hebben de maatschappij nu zo ingewikkeld gemaakt dat het voor sommige jongeren te moeilijk is om mee te komen. Met dit plan willen wij beleid en praktijk samenbrengen. Door samenwerkingen aan te gaan met de gemeente, sociale ondernemingen en scholen, kunnen jongeren zich straks op één plek op alle gebieden ontwikkelen en zich gewenst voelen. Ieder mens is uniek en heeft iets anders nodig. Wij hopen met deze brede aanpak het maatwerk te leveren dat jongeren nodig hebben om zich te ontwikkelen. Het betekent veel netwerken en buiten gebaande paden denken, maar wij zien dat er meer mogelijk is dan je denkt. Het vooruitzicht is een duurzaam traject dat jongeren zal helpen op weg naar een zelfstandig leven in de maatschappij.”

Lees binnenkort op www.durfdoedivers.nl het verhaal van Erik, oprichter van de Klussendienst, en hoe Marcellino met de juiste aanpak erin slaagt jongeren weer in zichzelf te laten geloven.  

Beeld: ©.