La Fam in O-Town

Een van de sociale ondernemers die deel zal uitmaken van O-Town is het creatief productiehuis La Fam. Marcellino richtte La Fam op toen hij nog raplessen gaf op scholen en talentontwikkelingsprojecten organiseerde binnen de culturele sector. Met het plan om bij te dragen aan de levens van jongeren, en bij gebrek aan een goede plek om met hen muziek te maken, startte hij in het centrum van Arnhem zijn eigen muziekstudio. Inmiddels is deze uitgegroeid tot een productiehuis gespecialiseerd in grafisch ontwerp, webdesign, video- en muziekproductie.

Beeld: ©.

In O-Town wil hij een kleiner filiaal starten waar de jongeren werkervaring op kunnen doen door zich bezig te houden met het onderhouden van de website, het beheren van de social mediakanalen, het organiseren van evenementen en het faciliteren van schrijverskampen voor platenlabels en publishing companies.

Marcellino legt uit: “We doen toffe dingen en we doen dingen anders. We bieden jongeren kansen door kennis met hen en elkaar te delen. Jongeren die geen school of werk hebben, vinden hierdoor bij ons aansluiting. We geloven in het talent van iedere jongere, of je nu een lichtverstandelijke beperking hebt, in de uitkering zit, of tot de talenten van de stad behoort. Ons team bestaat uit professionals, stagiairs en jongeren uit het leerwerktraject van Regio Arnhem. Iedereen is voor ons gelijk en vertrouwen we honderd procent. Dat vertrouwen kun je schaden, maar is snel weer hersteld. Het is belangrijk dat je fouten maakt en daarvan leert. Ik wil niet de baas spelen, ik ben enkel eindverantwoordelijk.”

“We werken met een divers team. Inclusie is iets vanzelfsprekends. We kijken niet naar etniciteit, huidskleur of opleidingsniveau. We kijken puur naar de persoon en wat iemand kan en wil leren." - Marcellino, oprichter van La Fam

Marcellino laat zien hoe inclusie binnen zijn bedrijf de norm is: “We werken met een divers team. Inclusie is iets vanzelfsprekends. We kijken niet naar etniciteit, huidskleur of opleidingsniveau. We kijken puur naar de persoon en wat iemand kan en wil leren. We proberen daarin ook de horizon van jongeren te verbreden. Onze ervaring is bijvoorbeeld dat sommige jongens binnen de hiphop vooroordelen hebben over anderen, homoseksuelen bijvoorbeeld. Dan vind ik het juist interessant om te kijken wat er gebeurt als jongens die zo denken, gaan samenwerken met iemand die een andere seksuele voorkeur heeft. Zo kunnen ze ervaren dat ze dezelfde normen, waarden en interesses hebben en hun beeld op basis van deze ervaring aanpassen.”

Wesley, een van de jongeren van La Fam, is met Marcellino aanwezig bij het werkbezoek in Ede. Ter introductie van O-Town en La Fam wordt een animatiefilm getoond die gemaakt is door een team van professionals, stagiairs en Wesley uit het Leer- Werktraject van La Fam en waarvan de voice-over is ingesproken door Wesley. De informatieve animatie geeft een inkijk in het leven van de jongeren. Wesley: “Ik voel me thuis bij La Fam. Ik ben met muziek en multimedia bezig en je krijgt snel een klik met elkaar.

> Klik hier voor de animatie van O-Town

“Als je een plek wilt creëren waar jongeren zich veilig voelen dan moet je de doelgroep goed begrijpen”, aldus Marcellino. Hij biedt de jongeren flexibiliteit en structuur, en start de werkdag om 10 uur in plaats van 9 uur. “Als ze een uur later beginnen betekent dat iedereen happy aan de slag gaat en productiever werkt, dan doen we dat. Als de jongeren een rotdag hebben, mogen ze ook iets anders doen. Ze bepalen zelf waarin ze productief willen zijn. Je ziet vaak dat hun humeur verandert en dat ze toch aan de slag gaan.” Marike Hafkamp vult aan: “Marcellino, jij bent ook een rolmodel voor de jongeren. Je bent relaxt en daarom zijn de jongeren dat ook.” 

O-Town zal dienen als voortraject voor jongeren om daarna op een reguliere werkplek aan de slag te gaan. Marcellino: “De noodzaak van het thema lijkt me duidelijk. Wat jongeren nodig hebben om sterk en weerbaar te worden, is een klimaat dat ze het gevoel geeft ertoe te doen en dat ze een stap naar buiten kunnen zetten. Dit willen we bij O-Town creëren. Het mooiste zou zijn als ze zelf weer rolmodellen kunnen worden en mensen kunnen inspireren.”