Het verhaal van Marissa

Wat is jouw persoonlijke drijfveer om je in te zetten voor gelijke kansen?

‘Ik heb eigenlijk twee persoonlijke redenen om me in te zetten voor gelijke kansen op het gebied van werk. Ik heb van dichtbij gezien wat werk met een mens kan doen. Mijn partner komt namelijk uit Syrië. Hij kwam in 2014 als vluchteling naar Nederland, ik leerde hem een jaar later kennen. In het begin had hij het moeilijk hier, met het vinden van een plek in een totaal andere samenleving. Hij heeft in 2016 zijn studie Business Information System aan de Universiteit van Amsterdam afgerond en tijdens zijn studie heeft hij stage gelopen bij een bank. Vlak na zijn afstuderen heeft hij een baan gevonden als consultant. Hij heeft de afgelopen jaren een ontwikkeling van vluchteling tot expat doorgemaakt, zo ziet hij dat echt. En dat doet veel voor je gevoel van eigenwaarde en geluk. Ik denk dat dat is wat werk kan brengen.

Beeld: ©-
Marissa Flipse (jobhunter bij de Aanpak Statushouders, Gemeente Amsterdam)

Zelf was ik in die tijd docent Psychologie aan de Erasmus Universiteit, maar ik wilde iets anders. Geïnspireerd door de ervaring van mijn partner, startte ik als jobhunter bij de Amsterdamse Aanpak om met statushouders aan de slag te gaan. Dat is inmiddels een jaar geleden, ik heb het enorm naar mijn zin. Als jobhunter begeleid ik statushouders intensief bij het vinden van een baan. Daarbij gaan we uit van de kennis, kunde en interesses van de kandidaat. Dat werkt uiteindelijk het beste. Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk en heb echt het idee dat ik een belangrijke bijdrage lever aan het leven van nieuwe Nederlanders, en tegelijkertijd aan diversiteit binnen organisaties.

De extra drijfveer om me in te zetten voor gelijke kansen op werk is mijn zoontje. Hij is half Syrisch en heeft een Arabische naam; Walid. Ik hoop dat als hij straks solliciteert naar zijn eerste baan, zijn naam er niet meer toe doet.’

Meer weten over de Amsterdamse Aanpak Statushouders? Kijk dan op de website of de verhalenwand.