Het verhaal van Gerlof

Gerlof Dijk (32) zit in de werkgroep ‘toegankelijkheid in Leeuwarden’ van de gemeente Leeuwarden. In zijn rolstoel test hij als vrijwilliger de toegankelijkheid van straten, winkels en bedrijven binnen de gemeente. Niet alleen vindt hij het leuk om bezig te zijn met zaken op bestuurlijk niveau, ook merkt hij dat er qua toegankelijkheid nog genoeg te verbeteren valt. 

Dat is ook het geval als het gaat over werk. Mensen die mindervalide zijn, kunnen namelijk niet overal aan de slag. Op dit moment werkt Gerlof drie dagen per week intern bij Caparis als productiemedewerker voor grote voedingsproducenten. Caparis is een detacheringsbedrijf dat op zoek gaat naar een sociale werkvoorziening voor mensen met een beperking. Inpakken en bestickeren van producten vallen bijvoorbeeld onder zijn werkzaamheden. Ook doet hij receptiewerk als invaller.

Ondanks het feit dat het werk niet volledig aansluit bij zijn opleiding in de (financiële) administratie, bevalt het hem goed. “Mijn collega’s zien me zoals ik ben. Iedereen hier heeft een beperking, we zijn allemaal hetzelfde.” Ook de ondersteuning vanuit Caparis is fijn. “Er werken jobcoaches die weten dat ik wil doorgroeien. Als ik zelf een nieuwe werkplek tegenkom, kan ik dat aangeven.” 

Beeld: ©.

Toch zou Gerlof ook wel willen werken voor een regulier bedrijf. Het liefst zou hij willen werken in de richting van (financiële) administratie. Maar dat klinkt gemakkelijker dan het is. “Allereerst moet een bedrijf fysiek toegankelijk zijn. Denk aan toiletten voor mindervaliden.” Hij ziet echter niet alleen fysieke obstakels, het is ook een kwestie van mentaliteit. “Niet alle bedrijven en managers staan open voor iemand met een beperking.” 

Wat Gerlof meeneemt van het Durf, doe, divers-werkbezoek bij ‘Vizier op Werk’? “Hoe je hulp kunt vragen van de gemeente, bijvoorbeeld. En hoe je een werkgever warm kunt krijgen om iemand met een beperking in dienst te nemen.” Dit soort dingen gaat hij terugkoppelen naar de werkgroep van de gemeente.