Al meedoen tijdens inburgering bij Queridon

UTRECHT - Vanaf dag 1 meedoen in onze samenleving. Dat is waar Barbara Klomp (NT2-docent) en haar levenspartner Gerard Kluter (chefkok en leermeester) heel erg in geloven. Daarom bieden zij mensen met een vluchtelingenachtergrond inburgeringstrajecten aan waarbij onze taal leren en werkervaring opdoen in de horeca hand in hand gaan. 

Barbara: “Als NT2-docent bij inburgeringstrajecten merkte ik dat veel deelnemers graag snel aan de slag willen, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Meedoen in de samenleving. Maar dat lukte dan niet omdat zij de taal onvoldoende spraken. Dat moet beter, vonden wij. Dus bedachten we: laten we werken en de taal leren vanaf dag 1 combineren.”

Gerard: “In het traject dat wij aanbieden stromen leerlingen na twee jaar uit met werkervaring in de horeca en een diploma op mbo 1 of 2 niveau. En ze zijn in staat de taal te spreken. In het begin ligt het accent meer op het leren van de taal. Gaandeweg wordt het werken steeds belangrijker.”

Barbara: “In de huidige wet inburgering gaat het niet altijd goed. Inburgeraars krijgen een budget en moeten het traject zelf uitstippelen. Ze moeten zelf een taalschool kiezen en binnen drie jaar moeten ze dat diploma halen. Vaak is de inburgering gericht op het examen halen, en niet op het leven daarna. Er zijn scholen waar de lessen niet goed geregeld zijn, die komen er in het huidige systeem mee weg.” 

Gerard: “We zie dat onze methode werkt. Onze deelnemers groeien. Juist door die combinatie van leren en werken. Ik zie hun zelfvertrouwen dagelijks toenemen. En dat is waar wij het voor doen. Het kan namelijk zoveel beter.”