Ik liep tegen een muur van positiviteit op bij de Participatiefabriek

ALMERE – Johan is leermeester bij De Participatiefabriek in Almere. ‘Gestuurd’ door zijn klantmanager. Zijn ‘gezellen’ bestaan uit 45-plussers met een afstand tot de arbeidsmarkt. In De Participatiefabriek krijgt Johan langzaamaan zijn leven weer op de rit.

De Participatiefabriek, een werkervaringsproject van welzijnsorganisatie De Schoor in samenwerking met het Sociaal Domein van de Gemeente Almere, begeleidt mensen naar (betaald) werk. Dat gebeurt via de leermeester-gezelmethode. Waarbij het bijzondere is dat de leermeesters (tijdelijk) ook niet deelnemen aan het arbeidsproces, om welke reden dan ook. Johan is zo’n leermeester. Hij heeft een verslavingsachtergrond, verloor zijn baan, raakte daarna van de wal in de sloot, maar vond bij De Participatiefabriek de weg omhoog.

Godsgeschenk

“Toen ik via de gemeente een oproep kreeg om te gaan praten bij De Participatiefabriek dacht ik: ‘Daar gaan we weer’. Maar dit keer was het anders. Ik liep daar tegen een muur van positiviteit op. Het was zelfs zo erg dat ik begon te geloven dat ik misschien wel iets kon. Een godsgeschenk.”

Geen sollicitatieplicht

“Inmiddels ben ik als leermeester actief in de fabriek. Dat is een werkervaringsplaats. Zolang ik hier ben heb ik geen sollicitatieplicht. Ik ben begeleider van de introductietraining voor 45-plussers die net starten bij De Participatiefabriek. Daarnaast geef ik als ervaringsdeskundige gevraagd en ongevraagd tips en adviezen aan nieuwkomers bij ons.” 

Weg omhoog

“Mijn leven heb ik weer aardig op orde. Ik rook niet meer, woon tijdelijk bij mijn ouders en heb dus weinig vaste lasten. Ik volg zelfs weer een opleiding, die ik van mijn uitkering betaal. Bij De Participatiefabriek heb ik de weg omhoog gevonden. Ik heb het hier dan ook erg naar mijn zin. Wie weet kan wat ik nu doe zelfs ooit een echte baan worden.”

Beeld: ©. / Bart Maat