Bustour dag 3: Leeuwarden-Groningen-Leeuwarden

‘Iedereen kan iets. Maar je moet het wel kunnen zien’
 
De slotdag van de ‘Durf, doe, divers-inspiratietour’ voert een bont gezelschap van jobcoaches en beleidsambtenaren van Leeuwarden naar Groningen en weer terug. Onderweg maken zij kennis met leerzame projecten en initiatieven gericht op een inclusieve arbeidsmarkt. Thema van de dag: werkzoekenden die worden gediscrimineerd om wie zij zijn.

Bustour dag 3
Beeld: ©. / Bart Maat

12.15 uur

De bus rijdt van Leeuwarden naar Groningen. Onderweg gaan de deelnemers met elkaar in gesprek. Dat levert meteen al boeiende gesprekken op. “Hoe goed zou het zijn als we al die goede projecten voor statushouders en inburgeraars in het land ergens online ontsluiten?”, oppert een jobcoach. “Nu is het puur toeval als ik er eentje vind.” Een beleidsambtenaar van het ministerie van SZW schrijft de suggestie meteen op.

12.35 uur

In hoeverre hebben we zelf te maken met uitsluiting of discriminatie om wie we zijn, wil Andrew Makkinga, gastheer van de tour, weten van de deelnemers. Dat levert een reeks indrukwekkende onthullingen op. En een wijze les: “Ik zeg altijd: je kunt wel in hokjes denken en groepen maken, maar wees je bewust dat jij zelf ook in meerdere hokjes past. Dat besef helpt vaak wel.”

13.15 uur

De jonge Jeffrey staat op het punt om te gaan trouwen. Hij heeft een huis, een baan in Groningen en heeft het helemaal voor elkaar. Hoe anders was dat voordat hij in contact kwam met MEE Groningen. “Ik had geen huis, geen identiteit. Als een spook bewoog ik mij door de samenleving.” Het verschil? “Bij MEE kreeg ik één contactpersoon met wie ik alles kon regelen. En tegen wie ik alles kon zeggen.”

14.40 uur

Het is doodstil in de bus als Willemijn Ahlers (66), ambassadeur voor transgender personen in Nederland, haar indrukwekkende verhaal doet. Zij vertelt over de weerstand die zij onderweg tegenkwam nadat zij op 54-jarige leeftijd uit de kast was gekomen. “Toen ik hoorde dat een collega de Gay Pride een ‘smerige bende’ noemde, ben ik hem gaan opzoeken. Want alleen het gesprek aangaan helpt.”

15.26 uur

De tour stopt bij ‘Welcome to The Village’, het vierdaagse festival in Leeuwarden waarin alles draait om inclusie. Algemeen directeur Ruben Bosch: “We kennen allemaal wel iemand die buiten de boot dreigt te vallen. Wij maken er een ‘sport’ van juist die personen binnenboord te halen en een plek te geven waar zij tot bloei kunnen komen.” Hoe inclusief wil je het hebben?

16.45 uur

Mariska heeft een licht verstandelijke beperking. Zij is al jarenlang vrijwilliger bij ‘Welcome to The Village’. Eerst om het verkeer te regelen en vuilnis op te halen, vorig jaar als medewerker bij de backstage catering. Ook dit jaar is ze weer van de partij, als het aan haar ligt. “Vanaf februari begin ik al zenuwachtig te worden. Ik kijk er altijd zo naar uit.” Begeleider Sjoukje snapt dat wel: “Iedereen kan iets. Maar je moet het wel kunnen zien. Bij ‘Welcome to The Village’ zien ze dat.

17.00 uur

Na drie dagen zit de Durf, doe, divers-tour erop. Deelnemers gaan tevreden huiswaarts. Eén van hen: “Ik heb genoten van al die bijzondere projecten. Wat ik meeneem naar huis? Dat het zoveel beter kan. En het is echt niet altijd ingewikkeld.”

  • Bustour dag 3
    Beeld: ©. / Bart Maat
  • Beeld: ©. / Bart Maat
  • Beeld: ©. / Bart Maat
  • Beeld: ©. / Bart Maat
  • Beeld: ©. / Bart Maat
  • Beeld: ©. / Bart Maat