20.000 Twentse jongeren zijn aan een baan geholpen door het Jongerenoffensief

Toen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2009 het Actieplan Jeugdwerkloosheid uitrolde in de 35 arbeidsmarktregio’s, ging Twente hard aan de slag om werkloosheid onder jongeren terug te dringen. Sindsdien zijn er via het Jongerenoffensief Twente ruim 20.000 jongeren aan een baan geholpen. Wat is de sleutel tot het Twentse succes?

Werkplein Twente, een samenwerkingsverband tussen de 14 Twentse gemeentes en het UWV, heeft jeugdwerkloosheid al ruim 10 jaar hoog op de agenda staan. In het Jongerenoffensief, dat in 2018 opnieuw verlengd is, slaan ze de handen ineen met het ROC van Twente en tal van andere partners. Sindsdien vinden jaar in jaar uit Twentse jongeren hun weg naar de arbeidsmarkt. Hoe doen ze dat?

Bij het Jongerenoffensief werken sinds 2014 drie jongerenadviseurs bij wie werkzoekenden tot 27 jaar kunnen aankloppen voor advies en coaching. De adviseurs kijken naar de achtergrond van de jongeren en maken samen met hen een actieplan. Zo begeleiden ze jaarlijks honderden jongeren naar een betaalde baan.

Daarnaast kunnen jongeren die bij het Jongerenoffensief gastlessen, workshops en sollicitatietrainingen volgen, hun CV laten checken. Bijzonder zijn de evenementen die het Jongerenoffensief organiseert. Tijdens Meet & Greets krijgen werkzoekende jongeren de kans om in contact te komen met bedrijven uit de regio waar vacatures uitstaan. Zo leren ze in een toegankelijke omgeving aan hun netwerk te bouwen.

Een mooi voorbeeld van samenwerking met een werkgever uit de regio is DHL. Samen met DHL heeft Jongerenadviseur Ellen Alberink kandidaten geworven voor de vacatures die uitstonden. Tijdens een netwerkontbijt konden de werkgever en de jongeren met elkaar kennismaken. Inmiddels werken er al twee jongeren bij het bedrijf, en zijn duizenden andere jongeren ook aan betaald werk in de regio geholpen met het Jongerenoffensief.