Dezelfde taal spreken is essentieel, dus coachen jongeren elkaar in Arnhem

Het project 2GetThere leidt tot een win-winsituatie voor alle jongeren in de arbeidsmarktregio Midden-Gelderland. De 50 jongeren die zijn opgeleid tot Jongerencoach en sindsdien hun leeftijdsgenoten die dreigen uit te vallen op school of werk begeleiden, doen zelf ook nuttige werkervaring op. 76% stroomde uit naar een betaalde baan.

2GetThere, uitgevoerd door Team Voortijdig Schoolverlaten (VSV) in opdracht van de gemeente Arnhem, is een peer-to-peer coachproject van, voor en door jongeren. Sinds de start van het project in januari 2010 zijn ongeveer 50 jongeren opgeleid tot Jongerencoach. Hun opleiding bestaat uit korte vakinhoudelijke trainingen, presentaties en workshops verzorgd door diverse samenwerkingspartners en (externe) trainers uit de hulp- en dienstverlening voor jeugd en jongeren.

De Jongerencoaches helpen op hun beurt preventief de leeftijdsgenoten uit de regio die dreigen uit te vallen op school of in werk. De gedachte achter het coachen van de eigen doelgroep is dat jongeren elkaar weten te vinden, dezelfde taal spreken en er sprake is van herkenning en daardoor lage drempels. Dat werkt: 2GetThere bereikt zo’n 300 jongeren per jaar. Het project levert zo een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van jeugdwerkloosheid in de regio.

De Jongerencoaches vervullen daarnaast een belangrijke brugfunctie naar officiële hulpverlening en houden zij de dienstverlenende instanties een spiegel voor: wat werkt wel bij jongeren en wat werkt minder? Bovendien doen de Jongerencoaches zelf ook goede werkervaring op, die ervoor zorgt dat zij bijna allemaal een betaalde baan krijgen na afloop van het traject.