oZone: leerplatform en community voor duurzame inzetbaarheid in de sector Metalektro

De technologische ontwikkelingen binnen metalektrobedrijven gaan snel. Tegelijkertijd vergrijst de beroepsbevolking van deze sector en verdwijnt kostbare kennis uit bedrijven. Voor het opleidingsfonds A+O Metalektro zijn dit belangrijke aanleidingen om te investeren in een duurzame leercultuur. Het resultaat is oZone: een online platform dat leren en kennisdelen binnen de sector toegankelijker maakt. Dankzij de MDIEU-subsidie kan het fonds het platform verder uitbouwen en zo een flinke impuls geven aan de leercultuur. We praten met Nicole van Ham en Gerald Bes, beide lid van het programmateam oZone bij A+O Metalektro.

Eén plek voor leren, delen en borgen

Van Ham: “Als opleidingsfonds zoeken we altijd naar manieren om de sector als collectief te ondersteunen. We richten ons op thema’s die bedrijven niet goed individueel kunnen oppakken. Kennisdeling is daar een goed voorbeeld van.” De eerste versie van het leerplatform oZone zag zo’n tien jaar geleden het licht. A+O Metalektro zag meerdere ontwikkelingen die vroegen om een nieuwe, slimme manier van kennisdeling. De sector kampte met vergrijzing, waardoor waardevolle kennis dreigde te verdwijnen. Door het hoge verloop van personeel nam de behoefte aan gestructureerde onboarding toe. Daarbij ontwikkelden technische innovaties zich in hoog tempo. “We wilden een plek creëren waar we kennis niet alleen borgen, maar ook delen en makkelijk toegankelijk maken voor iedereen in de sector,” vertelt van Ham. Inmiddels is het uitgegroeid tot een digitale infrastructuur die breed inzetbaar is ter ondersteuning van de sector op arbeidsmarkt, leren en ontwikkelen en waarbij de lerenden zich op een laagdrempelige manier kunnen doorontwikkelen.

Hoe werkt het?

In de openbare bibliotheek staan inmiddels meer dan 600 leermodules die voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Bedrijven kunnen daarnaast een eigen, afgeschermde leeromgeving inrichten, bijvoorbeeld voor onboarding of het borgen van specifieke werkprocessen. Dat biedt ruimte voor maatwerk én collectieve versterking.

Voor bedrijven levert het delen van kennis meerdere voordelen op. Bes legt uit: “Veel bedrijven beseffen inmiddels dat kennis niet alleen binnen de muren van hun eigen organisatie waardevol is. Door modules te delen, dragen ze bij aan de kwaliteit van de hele sector én vergroten ze hun zichtbaarheid als aantrekkelijke werkgever.” Modules in de openbare bibliotheek zijn gekoppeld aan het bedrijf dat ze heeft ontwikkeld. En als geïnteresseerden jouw leermodules tegenkomen, kunnen ze op een zeer laagdrempelige manier kennis maken met jouw bedrijf en eerste ervaringen opdoen met kennis die nodig is om bij jouw bedrijf te werken.

Toegankelijk en schaalbaar

Eén van de sterke punten van oZone is de laagdrempeligheid. Deelname is gratis voor iedereen. Bedrijven kunnen modules hergebruiken, aanpassen of zelf ontwikkelen met behulp van een eenvoudige tool op het platform. “Een bedrijf kan bijvoorbeeld een algemene e-learning over veiligheid dupliceren en aanvullen met hun eigen specifieke instructies,” zegt Bes. “Dat bespaart tijd en zorgt voor herkenning op de werkvloer. Het maken van een module moet makkelijker zijn dan het maken van een PowerPoint.” “Zo zorgen we ervoor dat kennis in hoofden van vakmensen niet verloren gaat, maar breed beschikbaar komt.” 

Via het platform kunnen werknemers zelfstandig werken aan hun 3G's: gelukkig, gezond en gekwalificeerd. A+O heeft de 3G's geïntroduceerd als concretisering van het containerbegrip duurzame inzetbaarheid. Via het platform kunnen lerenden zich doorontwikkelen op de 3G's, door onder andere aanbod dat is gemaakt door bedrijven, bijvoorbeeld content over veilig werken, generatiemanagement of soft skills. Naast content van bedrijven ontwikkelt A+O zelf ook. Zo organiseerde het fonds een workshop over generatiemanagement en maakte deze kennis ook digitaal beschikbaar. Daarmee bereikte de informatie honderden extra werknemers.

Ondersteund door MDIEU

“Dankzij de MDIEU-subsidie hebben we een flinke impuls aan de ontwikkeling van oZone kunnen geven. In de eerste aanvraag lag de nadruk op het versterken van de leercultuur en het delen van kennis. Met de tweede subsidie is vooral ingezet op motivatie: hoe houd je medewerkers door bepaalde vormgeving en triggers op het platform betrokken bij hun verdere ontwikkeling, zodat ze zelfstandig en op hun eigen tempo kunnen werken aan duurzame inzetbaarheid?

Daarvoor liet A+O Metalektro zich inspireren door succesvolle apps zoals Duolingo en Netflix. In design sprints werd onderzocht hoe zij de gebruikerservaring konden verbeteren. Het resultaat: een overzichtelijk leerpad, inzicht in voortgang, notificaties en persoonlijke leerdoelen. “We willen mensen stimuleren om zelf regie te nemen over hun ontwikkeling,” vertelt Bes. “Dat betekent ook: zorgen dat het platform aantrekkelijk is en aansluit bij wat zij nodig hebben.”

Community: voor en door de sector

De kracht van oZone zit volgens Van Ham in het collectieve karakter. “Iedereen kan bijdragen. We werken samen met bedrijven, brancheorganisaties en opleiders. Zo werken we bijvoorbeeld graag met brancheorganisaties samen om het gebruik en de relevantie te vergroten. We maken graag kennis met brancheorganisaties die hetzelfde doel voor ogen hebben en gezamenlijk het platform verder willen versterken. Daarnaast kunnen alle deelnemers de gemaakte modules beoordelen door middel van sterren. Of feedback geven aan de ontwikkelaars ervan. Dat helpt om de kwaliteit hoog te houden.” Inmiddels hebben ook andere opleidings- en ontwikkelingsfondsen zich aangesloten bij oZone (bijvoorbeeld van de sector metaalbewerking en carrosseriebranche), zodat het aanbod van modules en bedrijven alleen maar breder wordt. Van Ham en Bes geven aan: “Mochten andere sectoren ook willen aansluiten, dan gaan we graag met hen in gesprek, want door samenwerking wordt 1+1 niet 2, maar 1+1 is 3.”

Dankzij deze aanpak is oZone niet alleen een leeromgeving, maar ook een community waar leden kennis borgen en delen. En dat is hard nodig, want de noodzaak om duurzaam inzetbaar te blijven groeit. “De arbeidsmarkt verandert snel. Met oZone bouwen we samen aan een sector waarin leren en duurzaam inzetbaar blijven vanzelfsprekend is,” aldus Van Ham.

Meer weten?

oZone is toegankelijk voor iedereen. Kijk op www.ozone.nl, maak een gratis account aan en ontdek het aanbod.