Veiligheid als vanzelfsprekendheid: de kracht van een gedeelde cultuur in de waterbouw
Voor veel bedrijven is veiligheid iets waar continu aandacht voor nodig is. In de waterbouwsector, die verantwoordelijk is voor de bouw van dijken, sluizen en andere bouwwerken in of bij water, is het inmiddels meer dan dat: veiligheid zit diep verweven in de dagelijkse praktijk, in houding en gedrag. Van de werkvloer tot het bestuur. De omstandigheden waarin waterbouwers werken, vragen om een feilloos veiligheidsbewustzijn. Projecten vinden plaats op zee, in havens of bij grootschalige infrastructurele werken. En een ziekenhuis is lang niet altijd in de buurt. “Je bent volledig op elkaar aangewezen,” zegt Jenda Horák, senior beleidsmedewerker bij het O&O-fonds Waterbouw. Edwin Brinksma, manager sociale fondsen, vult aan: “Dat creëert automatisch een hecht teamgevoel. Collega’s letten op elkaar, spreken elkaar aan en nemen veiligheid serieus – het is vanzelfsprekend gedrag.”
Van top tot werkvloer
Wat deze veiligheidscultuur bijzonder maakt, is de stevige verankering in de hele sector. Veiligheidscampagnes bij grote bedrijven, zoals ‘NINA’ (No Injuries, No Accidents) en ‘Say YES to Safety’, zijn geen papieren beleid, maar worden met draagvlak vanuit het management actief uitgedragen. Met bijvoorbeeld impactvolle verhalen. Zoals van een nabestaande van een werknemer die sprak over een dodelijk ongeluk. Het benadrukt: veiligheid gaat niet alleen over jou, maar ook over je familie thuis.”
Werk stilleggen als het niet veilig kan
Misschien wel het krachtigste voorbeeld van hoe diepgeworteld veiligheid is in deze sector, is het feit dat iedere medewerker het werk kan stilleggen als het niet veilig kan. En dat kan ondanks een gedegen en secure voorbereiding voorkomen. “Medewerkers durven die verantwoordelijkheid te nemen, omdat ze weten dat het wordt gesteund – niet alleen door hun leidinggevende, maar door het hele bedrijf, tot aan de top.” Deze cultuur wordt actief onderhouden met risicobeoordelingen vóór elk project, gezamenlijke evaluaties en continue dialoog.
Het O&O-fonds Waterbouw faciliteert deze cultuur met praktische middelen. Campagnes richten zich niet alleen op medewerkers, maar ook op hun gezinnen. “Veilig thuiskomen staat centraal.” Via de websites gezondwerkenindewaterbouw.nl en veiligwerkenindewaterbouw.nl zijn verschillende instrumenten beschikbaar om veiligheidsbewustzijn te vergroten, zoals toolkits video’s en folders. Neem een kijkje en laat je inspireren!