Sociale Innovatie en Transnationale Samenwerking voorziet in behoefte

In opdracht van directie Uitvoering Van Beleid (UVB) van het ministerie SZW hebben Panteia en Ockham/IPS tussentijds de ESF-regeling Sociale innovatie en Transnationale samenwerking geëvalueerd.

Op basis van deze regeling worden projecten medegefinancierd gericht op het ontwikkelen, testen en kennisdelen van methoden en instrumenten voor arbeidstoeleiding van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en gericht op samenwerkingsprojecten met andere landen in kader van actieve inclusie. Er is 5,3 miljoen euro beschikbaar voor de periode 2014-2020.
Conclusies uit het rapport zijn:

  • De subsidie wordt ingezet waarvoor deze bedoeld is en sluit goed aan bij de behoefte van het veld. Er zijn geen aanwijzingen dat het volledig budget niet benut zal worden, maar de onderzoekers bevelen aan dat UVB toekomstige aanvragers blijft monitoren en waar nodig activeren om te zorgen dat interesse zich ook vertaalt in werkelijke aanvragen. Er is nog ruimte voor nieuwe aanvragen.
  • De communicatie met UVB wordt over het algemeen als goed en behulpzaam ervaren. In het begin was ververwarring over het begrip sociale innovatie, inmiddels is dit verbeterd. Aanvragers ervaarden in het begin onduidelijkheid over beoordelingscriteria en wijze van verantwoorden Inmiddels is hier meer ervaring mee gedaan. De onderzoekers bevelen aan om meer duidelijkheid te geven over wat van de aanvrager verwacht wordt. UVB zou zich sterker kunnen positioneren als kennismakelaar voor uitwisseling van kennis en ervaring tussen projecten.
  • Een aanvraag transnationale samenwerking is lastig als er nog geen contacten met potentieel interessante internationale partners zijn. De directie UVB zou hierbij meer kunnen ondersteunen. Daar tegenover staat dat er geen administratieve problemen zijn, omdat de transnationale partners alleen reis-en verblijfkosten vergoed krijgen en geen tijdsinvestering.
  • Er zijn overwegend positieve ervaringen opgedaan met het werken met Centrumgemeenten.
  • De SITS-regeling focust zich op de volgende stappen van het innovatieproces: diagnose, genereren van ideeën, prototyping/piloting, evaluatie en aanscherping idee). Er is weinig ruimte voor opschalen en verspreiden van innovatie.

    De onderzoekers geven de volgende overwegingen voor een eventuele toekomstige subsidieregeling voor ESF plus (2021-2017).
  • Kies een opzet van projecten en financiering die past bij het innovatieve karakter en de ontwikkeling van iets nieuws.
  • Kies voor een bredere definitie van sociale innovatie met inachtneming van de lokale context.
  • Voeg opschalen en verspreiden van innovatie aan de SITS-regeling toe.

Informatie over de SITS regeling en het rapport zijn te vinden op de website van Uitvoering Van Beleid.

vlag EU