Start evaluatie SITS

Vanuit het Europees Sociaal Fonds is in Nederland voor de programmaperiode 2014-2020 € 5,3 miljoen beschikbaar gesteld voor projecten die zich richten op sociale innovatie en/of transnationale samenwerking (SITS). Te subsidiëren projecten sociale innovatie zijn gericht op maatschappelijke problemen met betrekking tot actieve inclusie in kader van het naar werk toeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De transnationale samenwerking mag breder zijn bijvoorbeeld ook het bevorderen van gelijke kansen.

Subsidies kunnen aangevraagd worden door centrumgemeenten van arbeidsmarktregio’s, UWV en het ministerie van J&V. Tot 1 januari 2018 waren er 19 projecten gestart met subsidie vanuit de SITS-regeling. Er kunnen nog tot 31 december 2019 subsidie-aanvragen ingediend worden (zolang het subsidieplafond niet bereikt is).

Begin juni zijn onderzoeksbureaus Panteia  en Ockham IPS in opdracht van Uitvoering van Beleid begonnen met een tussentijdse evaluatie van SITS. Uitvoering van Beleid laat deze evaluatie uitvoeren omdat zij graag wil leren van ervaringen van subsidie-aanvragers en omdat de Europese Commissie de lidstaten vraagt om verantwoording af te leggen over de doeltreffendheid en doelmatigheid van de Europese subsidieregelingen.

Het onderzoek heeft twee doelstellingen:

  1. Het verbeteren van de subsidieregeling voor de eventueel volgende ESF-periode vanaf 2020: formulering doel, subsidiecriteria, inrichting subsidieproces, eisen voor de te verzamelen data, eisen aan verantwoording, etc.
  2. Het verbeteren van het uitvoeringsproces in de huidige en eventueel volgende ESF-periode: aanvraag, beoordeling, beslissing, monitoring, einddeclaratie, controle en betaling.

De kern van het onderzoek bestaat uit interviews met vertegenwoordigers van arbeidsmarktregio’s die subsidie hebben aangevraagd voor SITS. De onderzoekers gaan twaalf projectleiders van lopende en afgeronde projecten interviewen. Daarnaast worden ook interviews afgenomen met subsidie-aanvragers van wie de subsidie-aanvraag is afgewezen en met arbeidsmarktregio’s die geen SITS-aanvraag hebben ingediend om te horen waarom zij dat niet gedaan hebben.

Panteia zal in juni de arbeidsmarktregio’s benaderen met het verzoek voor een interview. Dit kan gaan om een telefonisch interview of een face-to-face interview in de arbeidsmarktregio. Deze interviews worden uitgevoerd in juli en augustus.

Het onderzoek zal eind oktober worden afgerond waarna het rapport op de website van Uitvoering Van Beleid wordt geplaatst.

evaluatie SITS