Vluchtelingen met een verblijfstatus

In de nieuwe ESF-ronde heeft u de kans om vergunninghouders extra te ondersteunen. Sinds 13 november 2015 is de ESF-doelgroep namelijk uitgebreid met deze nieuwe doelgroep. Extra ondersteuning voorkomt dat deze groep in de bijstand terechtkomt.

Van links naar rechts: Dick Beekhuizen en Ard Broeze
Vlnr. Dick Beekhuizen en Ard Broeze

Nieuwe ESF-doelgroep: vergunninghouders

Vergunninghouders zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning in Nederland mogen blijven. In 2015 kwamen er ruim 59.000 vluchtelingen Nederland binnen. Een groot deel daarvan krijgt een verblijfsvergunning en wordt verdeeld over de gemeenten die voor huisvesting moeten zorgen. Daarnaast wonen in de gemeenten al een aantal vergunninghouders die in eerdere jaren een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Op weg helpen

“Maar er is meer nodig dan huisvesting”, stelt Ard Broeze van het projectteam Werk en Integratie Vluchtelingen van het ministerie van SZW. “Vergunninghouders zijn mensen die vaak niet makkelijk aan een baan komen. Ze hebben niet alleen problemen met de taal, ze missen ook kennis over de arbeidsmarkt in Nederland en over de cultuur op de werkvloer. Het is dus zaak dat je als gemeente iets doet om deze groep op weg te helpen. Anders is de kans groot dat ze in de bijstand komen én blijven.”

Kansen benutten

De nieuwe ESF-ronde is volgens Dick Beekhuizen van SZW (coördinerend beleidsmedewerker voor het ESF-programma) een goed moment om deze groep expliciet mee te nemen in de aanvraag. Zijn advies? “Zet iemand fulltime op deze doelgroep. Dat kan deels betaald worden uit ESF. Hij of zij kan vervolgens scholing inkopen en plaatsingen regelen.” Ard Broeze vult aan: “Je hebt iemand nodig die dit leuk vindt, die veel weet van vergunninghouders en die goed weet wat werkgevers nodig hebben.”

Let op

Volgens de twee is het motto: vergunninghouders zo snel mogelijk aan het werk helpen. “Blijven is meedoen en ESF helpt daarbij.” Waar moeten gemeenten op letten bij de aanvraag? Dick Beekhuizen: “Maak een prognose van de verwachte toestroom en van je ambitie daarbij. En richt je vooral op de arbeidstoeleiding.” Ard Broeze: “Probeer aan te sluiten bij wat nieuwe vergunninghouders al leren in hun inburgeringsprogramma.”

Nu al aan de slag

Gemeenten kunnen volgens de twee overigens al met vergunninghouders aan de slag als ze nog in het AZC zitten en voor huisvesting zijn toegewezen aan deze gemeente. Zo wordt de vaak maandenlange wachtperiode op een woning nuttig gebruikt. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld middelen uit de Participatiewet, aangevuld met ESF-middelen, worden ingezet.

Meer weten over het aanvragen van ESF-geld voor vergunninghouders? Neem contact op met je accounthouder van het Agentschap SZW.

Lees verder op www.ser.nl