Zonvaart Reizen gebruikt ESF-subsidie om duurzame inzetbaarheid te vergroten

Zonvaart Reizen in Noord Holland verzorgt al vijftig jaar reizen en startte vijf jaar geleden dankzij een ESF-subsidie met duurzame inzetbaarheid. Het bedrijf richtte een TopClass van medewerkers op, bedoeld om collega’s van elkaar te laten leren. Dit zorgde voor een enorme saamhorigheid. Tijdens de Week van de Ondernemer op 26 november j.l. in Amsterdam sprak directeur Carla Kuijs met 200 ondernemers over duurzame inzetbaarheid.

Niewsbrief 3 2015 Zonvaart Reizen gebruikt ESF-subsidie
Beeld: ESF

"De teams zorgen voor veel werkplezier”

Met vijftien vestigingen en tachtig medewerkers zocht Zonvaart Reizen naar mensen die binnen het werkproces excellent presteerden. Directeur Carla Kuijs vertelt: “sommige medewerkers beschikken op bepaalde vlakken over uitzonderlijke capaciteiten”. De TopClass bestaat uit medewerkers die bijvoorbeeld heel makkelijk kunnen praten met klanten, administratief goed onderlegd zijn of juist snel reizen op maat kunnen samenstellen. We hebben ze gevraagd het onderwerp waarin zij goed zijn met hun collega’s door te nemen. Zo hebben we twee teams met vijf “instructeurs” gecreëerd die allemaal een ander stukje van het arbeidsproces beheersen. Alle medewerkers zijn gedurende enkele maanden een week in één van deze twee TopClass teams ingedeeld. Dit werd mede gedaan aan de hand van een nulmeting waarbij ieders sterke en zwakke punten werden gemeten. Volgens Kuijs zorgt het aan beide kanten voor een positieve vibe. De instructeurs vinden het erg leuk om hun kennis te delen en collega’s durven elkaar eerder om tips te vragen. De TopClass bestaat nog steeds, maar daarnaast startte Zonvaart dit jaar, dankzij ESF-subsidie, met het meten van de mentale veerkracht. Medewerkers die moeite hebben met aanpassingen, zoals de veranderende werkwijze, kunnen een coachingstraject volgen. “We zijn constant bezig met verbetering en vernieuwing om mensen gezond en enthousiast te houden tot hun pensioen. Dit leidt tot veel werkplezier, sommige medewerkers zijn al dertig jaar in dienst.”

Op weg naar duurzame inzetbaarheid

Met de campagne ‘Op weg naar duurzame inzetbaarheid’ zetten het ministerie van Sociale Zaken, MKB Nederland en hun partners in op de veranderende arbeidsmarkt. Technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vragen veel van het aanpassingsvermogen van werkgevers en werknemers. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers nu en in de toekomst op een goede manier duurzaam aan het werk kunnen blijven? Hiervoor zijn zaken als innovatie, bijblijven op je eigen vakgebied, betrokkenheid, gezondheid van werknemers en voortdurende uitwisseling van kennis essentieel. Betrokken medewerkers hebben meer plezier in hun werk en het stimuleren van een gezonde levensstijl kan het ziekteverzuim verminderen. Voor ondernemers is het noodzakelijk om te investeren in de verdere ontwikkeling en scholing van hun werknemers.

ESF-subsidie

Bedrijven kunnen via de ESF-subsidie een bijdrage vragen om hun medewerkers langer en productief aan het werk te houden en in te zetten op leeftijdsbewust personeelsbeleid. De ESF-subsidie die nu wordt verstrekt richt zich op de bevordering van duurzame inzetbaarheid. Duurzaam inzetbaar zijn werknemers die nu en in de toekomst gezond, gemotiveerd, competent en productief aan het werk kunnen zijn.