Mary McRae: “Verdiep je in verschillen tussen mensen.”

Op de conferentie ‘Werken aan gelijke kansen’ op 19 mei 2015 sprak professor Mary McRae van de New York University over hoe om te gaan met verschillen tussen mensen in groepen en in organisaties. “Het allerbelangrijkste is dat je je bewust bent dat er verschillen zijn.

Nieuwsbrief 2 2015  professor Mary McRae van de New York University
Professor Mary McRaeMary van de New York University

Het liefst doen we net of er geen verschillen zijn als het gaat om bijvoorbeeld etniciteit, gender, sociale klasse en seksuele voorkeur. Maar die verschillen zijn er wel degelijk. Je ontkent de eventuele fricties die deze verschillen met zich mee brengen als je zegt dat ze er niet toe doen. Er zit ook een andere kant aan: pas als je je bewust bent van die verschillen, kun je ze waarderen.”

Kennis

McRae is gespecialiseerd in groepsdynamische processen in multiculturele samenlevingen. Haar advies aan managers en projectleiders? “Verdiep je in die verschillen. Bouw kennis op. Gaat het om iemand met een Turkse achtergrond? Lees boeken van Turkse schrijvers, bekijk films van Turkse filmmakers. In Amerika is seksuele voorkeur momenteel een issue. Ik ben me daar in gaan verdiepen door boeken te lezen en op die manier kennis te vergaren.”

Vooroordelen

Verder is het volgens McRae van belang om vaardigheden te leren om met mensen om te gaan die anders zijn dan jijzelf. “Praat open hierover. Stel vragen aan de ander. Let op je eigen houding. Wees je bewust van je eigen vooroordelen en stereotype gedachten. Misschien denk je bij arme mensen automatisch dat ze laagopgeleid zijn. Of dat zwarte mensen altijd te laat komen. Die stereotype gedachten kunnen ervoor zorgen dat je iets zegt dat bij die ander verkeerd valt. De boodschap die je zendt, kan anders overkomen bij degene die de boodschap ontvangt. Daarom is het zo belangrijk om je bewust te zijn van verschillen, kennis op te bouwen en vaardigheden te ontwikkelen.