Operationeel programma ESF 2014-2020

Nederland heeft met de Europese Commissie afspraken gemaakt over de besteding van het ESF. Deze zijn vastgelegd in het zogenoemde Operationeel Programma 2014-2020.

Nieuwsbrief ESF 1 2015 glazen wereldbol met de sterren van het Europese logo

De Europese Commissie heeft in september jongstleden ingestemd met het Nederlandse programma voor het Europees Sociaal Fonds tot 2020. In dit plan staat hoe Nederland de in totaal 507 miljoen euro aan ESF middelen gaat inzetten. Het geld wordt vooral gebruikt om de jeugdwerkloosheid terug te dringen en voor de reïntegratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met een arbeidsbeperking, werkloze 55-plussers, mensen zonder werk of uitkering, waaronder laagopgeleide vrouwen en gedetineerden. Daarnaast is een deel van het beschikbare Europese geld bestemd voor (ex-)leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs.

Met de instemming door de Europese Commissie komt ook het geld beschikbaar voor duurzame inzetbaarheid. Dit kan worden ingezet om meer mensen langer en gezond aan het werk te houden.

De administratieve lasten voor het uitvoeren van het ESF-programma zijn waar mogelijk teruggedrongen. Op deze manier komt het geld gemakkelijker beschikbaar voor mensen waar het ESF-geld voor is bedoeld.