Investeren in duurzame inzetbaarheid loont

Vanaf medio oktober dit jaar kunnen organisaties die werk maken van duurzame inzetbaarheid een beroep doen op subsidie uit het ESF. Deze subsidie levert een bijdrage aan fitte, gemotiveerde en goed geschoolde werknemers, zodat ze makkelijker kunnen (blijven) werken tot aan hun pensioen.

Nieuwsbrief ESF 2 2014 Annemiek Wortman programmaleider van het programma ‘duurzame inzetbaarheid’ en Dick Beekhuizen, senior beleidsmedewerker bij het ministerie van SZW:

Vanaf medio oktober dit jaar kunnen organisaties die werk maken van duurzame inzetbaarheid een beroep doen op subsidie uit het ESF. Deze subsidie levert een bijdrage aan fitte, gemotiveerde en goed geschoolde werknemers, zodat ze makkelijker kunnen (blijven) werken tot aan hun pensioen.

“Omdat de beroepsbevolking krimpt, is het nodig dat mensen langer doorwerken,” legt Annemiek Wortman uit, programmaleider van het programma ‘duurzame inzetbaarheid’. “Door middel van onder andere campagnes, bijeenkomsten en workshops willen we het bewustzijn vergroten bij werkgevers en werknemers om dit onderwerp op te pakken.” Dick Beekhuizen, senior beleidsmedewerker bij het ministerie van SZW: “De hamvraag voor organisaties is: Kunnen de werknemers tot de pensioenleeftijd goed en gezond blijven werken? Zo niet, welke maatregelen moeten dan worden getroffen? Dat kan van alles zijn; van training of bijscholing tot het werk anders inrichten of het bevorderen van een gezonde levensstijl. Om die vraag te beantwoorden kunnen bedrijven een externe adviseur inhuren.”

Subsidie

Het programma duurzame inzetbaarheid sluit aan bij de praktijk op de werkvloer en zorgt voor verspreiding van kennis, tools en goede voorbeelden. Daarbij is voor werkgevers subsidie beschikbaar via het ESF. De subsidieregeling is een laagdrempelige regeling, gericht op kleinschalige projecten van maximaal € 10.000 subsidie per project en per aanvrager. Beekhuizen: “De voornaamste doelgroep voor de regeling is het midden- en kleinbedrijf (MKB), omdat kleinere bedrijven vaak over minder menskracht en financiële middelen beschikken. Maar in beginsel kunnen alle organisaties in de (non)-profit sector van de regeling gebruikmaken. De subsidie is een opstartsubsidie. Organisaties financieren zelf de helft van de projectkosten.”

Investeren loont

Wortman: “Investeren in duurzame inzetbaarheid loont. Werkgevers ervaren minder ziekteverzuim en een grotere inzetbaarheid en betrokkenheid van de medewerkers. Maar ook werknemers hebben er baat bij om hun werkzekerheid te vergroten door te investeren in gezondheid, opleiding en mobiliteit. Zo is bij een schoonmaakbedrijf, door het inzetten van preventieve gezondheidschecks en extra investeringen in de opleiding van medewerkers, het ziekteverzuim met meer dan de helft gedaald. Bovendien hebben de medewerkers meer plezier in het werk en zijn ze productiever. Op de lange termijn heeft iedereen er baat bij.”

De ESF-subsidieregeling duurzame inzetbaarheid wordt komende zomer gepubliceerd in de Staatscourant. Vanaf oktober 2014 kunnen organisaties een aanvraag indienen.
Hou de website van het Agentschap SZW in de gaten voor informatie over de inhoud van de regeling en het registratie-en aanvraagproces.