Hoezo gelijke kansen en geen discriminatie?

Bent u bezig met een projectaanvraag voor de programmaperiode 2014-2020? Dan denkt u na over de wijze waarop u mensen aan het werk helpt. Hebben zij gelijke kansen bij het vinden van werk? ‘Gelijke kansen en non-discriminatie’ is namelijk een belangrijke doelstelling die geldt voor alle ESF-projecten.

Nieuwsbrief ESF 2 2014 Wilma Henderikse van adviesbureau VanDoorneHuiskes

De Europese Commissie wil dat er in alle projecten aandacht is voor gelijke behandeling, gelijke kansen en non-discriminatie. Maar wat houdt dat concreet in? “Het houdt in dat je je realiseert dat doelgroepen niet homogeen zijn en dat verschillen tussen mensen bepalend zijn voor het realiseren van je doel”, legt Wilma Henderikse van VanDoorneHuiskes uit. “Verschillende kenmerken en achtergronden van mensen binnen doelgroepen leiden tot een andere positie op de arbeidsmarkt.”

Supportteam

Het Agentschap heeft adviesbureau VanDoorneHuiskes gevraagd om als supportteam gemeenten te ondersteunen bij de uitwerking van de doelstelling. “Stel dat je je richt op de arbeidsparticipatie van jongeren. Vraag jezelf af: maakt het uit voor het bereiken van het doel of je bijvoorbeeld een jongen of een meisje bent, of je een allochtone of autochtone jongere bent? In 99 procent van de gevallen spelen verschillen tussen mensen een rol. Vervolgens gaat het erom wat te doen om te zorgen dat álle jongeren gelijke kansen hebben om aan het werk te komen. Jonge allochtonen hebben bijvoorbeeld beduidend minder kans op werk. Dus extra ondersteuning bij het vinden van mogelijkheden om werkervaring op te doen, is voor deze jongeren ontzettend belangrijk.”

Wat voor steun?

VanDoorneHuiskes ondersteunt gemeenten komend jaar bij het uitwerken van het thema ‘gelijke kansen en non-discriminatie’. Gedurende het eerste tijdvak zal VanDoorneHuiskes activiteiten in de vorm van bijeenkomsten organiseren voor de arbeidsmarktregio’s waaraan arbeidsmarktregio’s kunnen deelnemen. Wilma Henderikse vertelt: “We leggen uit wat het thema betekent, hoe het mechanisme van uitsluiting werkt, we laten voorbeelden zien, we verspreiden ervaringen, bijv. over activiteiten met werkgevers en we bieden trainingen. De meeste gemeenten weten nog niet goed hoe ze dit moeten aanpakken. De verticale thema’s ‘actieve inclusie/armoedebestrijding’ en de horizontale thema’s ‘gelijke behandeling en non-discriminatie’ lijken haaks op elkaar te staan. Maar eigenlijk vloeien ze samen en staan ze voor effectiever je doel bereiken. Er is ook onduidelijkheid over wat het thema betekent. Discriminatie kennen we allemaal wel, maar wat wordt er bedoeld met gelijke kansen en gelijke behandeling?”

Twee vragen voor gemeenten

Wilma Henderikse adviseert gemeenten die aan de slag gaan met dit thema om zich allereerst twee vragen te stellen:

  1. Maken verschillen tussen mensen, bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd, sekse, achtergrond, uit voor het bereiken van het doel van het project?
  2. Zo ja: wat moeten we dan doen om ervoor te zorgen dat voor iedereen het doel gerealiseerd kan worden?

“We willen laten zien dat invlechting van dit thema meerwaarde oplevert in plaats van administratieve last. Dan zullen gemeenten het de inzet op dit thema gaan ervaren als een win/win situatie.”

Gemeenten die vragen hebben, kunnen rechtstreeks contact opnemen met Wilma Henderikse, (0)30 799 1166, info@vandoornehuiskes.eu