“Natuurlijk wilden we de eerste zijn!”

Arbeidsmarktregio Flevoland is de eerste arbeidsmarktregio die een ESF aanvraag voor 2014-2016 heeft ingediend. De twee voorvrouwen van het Flevolandse ESF-programmabureau Frauke Ricklefs (gemeente Almere) en Afi de Haan - Oubaibra (Devotus) vertellen over hun aanpak.

Nieuwsbrief ESF 2 2014 Twee voorvrouwen van het Flevolandse ESF-programmabureau Frauke Ricklefs van de gemeente Almere en Afi de Haan - Oubaibra  van Devotus

De gemeenten Urk, Noordoostpolder, Dronten, Lelystad en Almere trekken gezamenlijk op met werkgevers en het (PrO/VSO) onderwijs om Flevolanders aan het werk te helpen. Frauke Ricklefs (gemeente Almere) en Afi de Haan - Oubaibra (Devotus) zetten zich sinds oktober 2013 full time zeer gedreven in voor het aanvragen van ESF-subsidie in de regio. Frauke kent als jarenlange project- en programmamanager de organisatie goed en is gewend om partijen bij elkaar te brengen. En Afi kent, met ruim 12 jaar ESF-ervaring, de subsidiematerie van haver tot gort. “De ideale combinatie van ervaring en inhoud,” aldus het tweetal. Na ruim een half jaar enorm doorpakken was de aanvraag rijp om in te dienen bij Agentschap SZW. “Natuurlijk wilden we de eerste zijn!” roepen de goedlachse dames.

Heldere afspraken

“We hebben sterk ingezet op communicatie met de gemeenten en scholen,” legt Frauke uit. “In eerste instantie hebben we een ronde gemaakt langs alle partijen om in beeld te krijgen wat gemeenten en scholen nu al doen en hoe we met ESF daarop kunnen aansluiten. Hierbij spraken we met diverse sleutelfiguren als bestuurders, beleidmakers en besluitnemers. Door middel van informatiebijeenkomsten hebben we teruggekoppeld wat er speelt en hebben we de betrokkenen meegenomen in de ESF-thematiek.” Afi vult aan: “Ook individueel bespraken we de inhoudelijke mogelijkheden en tegelijkertijd oplossingen voor het proces. We trekken samen op met een duidelijke taakverdeling en heldere afspraken over onder andere hoe de kosten en mogelijke risico’s te dragen. Alle partijen hebben inspraak en hebben ook zitting in de ESF-stuurgroep”
Frauke: “Daarnaast zoeken we de samenwerking op met partijen als UWV en KvK. In tijden van economische crisis en structurele verlaging van de budgetten is het nóg belangrijker om zo goed mogelijk samen de middelen te kunnen inzetten.”

Ruimte en respect

Het geheim zit ‘m volgens Ricklefs en De Haan in de samenwerking: “Het klikt goed in de samenwerking en dat stralen we als team uit. We behartigen alle belangen, zorgen voor zoveel mogelijk betrokkenheid van alle partijen waardoor we het vertrouwen geven én ook krijgen.”
Frauke: “In deze ESF-aanvraag spelen we op safe. We hebben gekozen voor eenvoudig te verantwoorden activiteiten. De innovatievere en risicovollere projecten konden hierdoor niet mee worden genomen. Dat vind ik wel jammer in dit ESF-avontuur. Maar die houden wij in de achterzak. Mogelijk dat die in een ander programmaonderdeel plaats krijgen.”
De ESF-aanvraag voor de PrO/VSO scholen is ook bijna gereed. Afi de Haan: “Voorheen vroegen de scholen zelf subsidie aan. Voor de nieuwe ESF-programmaperiode formeren we een werkgroep voor een gezamenlijke subsidieaanvraag. Met ruimte en respect voor wat de scholen zelf al ontwikkeld hebben, geven we waar gewenst advies en ondersteuning.” Frauke en Afi hopen eind juni de aanvraag voor de PrO/VSO scholen te kunnen indienen.