Zo betrek je ondernemers erbij

Op 1 april 2014 start in de regio IJsselvechtstreek het ESF-jeugdproject ‘Zeswegconstruct’. Veertien gemeenten hebben hier de krachten gebundeld om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Doel: minstens duizend jongeren een flinke stap verder brengen.

Nieuwsbrief ESF 1 2014 Marleen Munneke, beleidsadviseur bij de gemeente Zwolle zittend op een bankje

In de regio IJsselvechtstreek wordt hard gewerkt aan een slimme aanpak tegen werkloosheid van jongeren. De formule? “We werken met de drie O’s, dus met de overheid, het onderwijs en de ondernemers”, vertelt Marleen Munneke, beleidsadviseur bij de gemeente Zwolle. “Dat kan ik elke gemeente aanraden die de jeugdwerkloosheid wil tegengaan. Overheid en onderwijs lukt altijd wel. Het lastige is om ondernemers mee te krijgen. Die hebben hier geen tijd voor. Daarom organiseren we korte bijeenkomsten met een paar kopstukken. En daarom hebben we een kwartiermaker vanuit VNO/NCW aangetrokken die veel contacten heeft met werkgevers. Ja, dat werkt!”

Drie manieren

Het project ‘Zeswegconstruct’ bestaat uit drie manieren om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Via de eerste manier worden werkplekken binnen bedrijven voor jongeren gecreëerd. “Dat doen we door de vragen van werkgevers en het aanbod van jongeren aan elkaar te koppelen.” Langs de tweede weg worden kwetsbare (zorg)jongeren in een proeftuinproject aan het werk geholpen. “We zetten zorg en re-integratie tegelijk in met een betaalde baan als doel. Zo willen we zeventig jongeren aan de slag helpen”, aldus Munneke. De derde actie is gericht op stages via PrO/VSO scholen. Tweehonderd jongeren moeten hiermee een betaalde baan kunnen vinden, driehonderd jongeren een stageplek, 135 jongeren worden begeleid naar een vervolgopleiding en nog eens driehonderd jongeren doen arbeidsvaardigheden op waarmee ze een stapje dichter naar werk komen.

Regionaal plan

Het ESF-project sluit aan bij het regionale plan van aanpak dat september 2013 is gestart. Munneke: “We bestrijden de jeugdwerkloosheid die voortkomt uit de economische crisis. Maar we pakken ook de werkloosheid aan die daar niets mee te maken heeft, bijvoorbeeld bij jongeren met psychische problemen. De veertien gemeenten in de regio IJsselvechtstreek komen hiervoor elke zes weken bij elkaar op een regionaal platform arbeidsmarktbeleid. “Ik kan het elke regio aanraden om zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau zo’n platform te organiseren. Vanuit de ambtelijke club worden de voorstellen gedaan. Tijdens het bestuurlijk overleg worden die voorstellen geformaliseerd. Zo leg je alles vast en kun je daar op teruggrijpen als dat nodig is.”

Consulenten

Munneke heeft nog een tip voor gemeenten: “Om een succes te maken van de projecten is het belangrijk dat de uitvoering er nauw bij betrokken is, dus de consulenten van de gemeente. Zij moeten de jongeren aanleveren. Daarom schuif ik regelmatig bij hun werkoverleg aan om met ze te overleggen.”