ESF versterkt de regionalisering

Passend werk voor mensen met een beperking, startende ondernemers begeleiden of jongeren na hun studie werkervaring laten opdoen. Tilburg zet zich als centrumgemeente in voor mensen die lastig zelfstandig werk kunnen vinden. Waar mogelijk gesteund met subsidie vanuit het ESF. Lucy Bathgate: “ESF versterkt de regionalisering. Dat ligt in de lijn waar we met de gemeente Tilburg naartoe bewegen.”

Nieuwsbrief ESF 1 2014  Lucy Bathgate is werkzaam op de afdeling Economie & Arbeidsmarkt bij gemeente Tilburg

Gemeente Tilburg heeft sinds 2005 ervaring met ESF. ESF-projecten op het gebied van re-integratie, inburgering, ondernemerschap en jeugdwerkloosheid. Lucy Bathgate, werkzaam op de afdeling Economie & Arbeidsmarkt bij gemeente Tilburg, is nauw betrokken bij de ESF-aanvragen en projectuitvoering. In de nieuwe programmaperiode 2014-2020 verzorgt gemeente Tilburg de ESF-aanvragen voor de arbeidsmarktregio Midden-Brabant. Lucy Bathgate: “Het nieuwe ESF-programma past in onze lijn van versterkte regionale samenwerking. Deze nieuwe manier van samenwerken vraagt ook binnen een ESF-project een nieuwe manier van organiseren. Het samenwerkingsverband binnen een project is immers geen juridische entiteit. Hoe pak je dat aan? Hoe zit het met de risico’s? En hoe krijg je een versnipperde administratiestructuur ESF-proof? Een avontuur!”

Voortschrijdend inzicht

Bathgate: “Als gemeente hebben we weliswaar veel ervaring met ESF, maar de ESF-regeling is ook veranderd. Het is vereenvoudigd, maar in sommige opzichten ook beperkter. We kunnen bijvoorbeeld als regiogemeente één ESF-aanvraag voor onderwijs doen voor de komende twee jaar. Ik mis hierbij de ruimte voor voortschrijdend inzicht. Je moet ver in toekomst kijken en dat is best een uitdaging voor de gemeente, waar onderwijs een geheel nieuw ESF-terrein is.”
“Een gedegen voorbereiding is belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen,” benadrukt Bathgate. “Een traject van onderzoek naar de administratieve processen, aanpak van samenwerking, maar ook Europese aanbestedingen. We hebben eigenlijk geen voorbeelden uit het verleden. Gemeenten zullen dus veel van elkaar moeten leren. De regionale informatiebijeenkomsten van het Agentschap SZW zijn zeer nuttig om met elkaar in gesprek te zijn en scherp te blijven.”

ESF in de haarvaten

“Binnen gemeente Tilburg ontwikkelen we op dit moment een projectbureau ESF,” vertelt Bathgate. “De collega’s die zich bezighouden met bijvoorbeeld jeugdwerkloosheid, deden in het verleden ESF ‘erbij’, met hulp van externe bureaus. Nu hoort het bij hun opdracht. ESF is te complex om te bemensen met wisselende mensen. We zoeken in eerste instantie de aansluiting met ESF in de reguliere regionale activiteiten op het gebied van onderwijs, arbeidsmarktparticipatie en sociale innovatie. Graag willen we het intern inbedden met menskracht, aangevuld met de nodige externe expertise. Alleen dan komt ESF in de haarvaten van de organisatie terecht.”