ESF 2014-2020: 1 mei eerste aanvraagtijdvak open

De nieuwe ESF-regeling voor de programmaperiode 2014-2020 is klaar voor de start. Het eerste tijdvak voor subsidieaanvragen gaat per 1 mei 2014 open. Stephan Niemeijer, consultant bij het Agentschap SZW legt de veranderingen voor de nieuwe programmaperiode uit. “De belangrijkste wijziging is de centrale rol die is weggelegd voor de arbeidsmarktregio’s.”

Nieuwsbrief ESF 1 2014 Logo ESF voor de periode 2014 tot en met 2020

Eind 2012 is Nederland ingedeeld in 35 arbeidsmarktregio’s, die hét loket voor werk en inkomen vormen. In de nieuwe ESF-subsidieregeling is voor iedere arbeidsmarktregio een ESF-budget beschikbaar gesteld. De centrumgemeenten doen een aanvraag voor en namens de hele arbeidsmarktregio, inclusief de (ex) leerlingen van het praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs. Niemeijer: “Deze aanvraagprocedure komt de samenhang van het regionale arbeidsmarktbeleid ten goede. Het geld kan vooral worden gezien als aanvulling en ondersteuning voor de uitvoering van de toekomstige Participatiewet. Het is nadrukkelijk bedoeld om mensen te ondersteunen om een baan te vinden.”

Brede groep

Subsidie kan worden aangevraagd voor een brede groep mensen. “Het gaat bijvoorbeeld om mensen die langer dan zes maanden een uitkering ontvangen, jongeren, mensen met een arbeidsbeperking of werkloze 55-plussers,” licht Niemeijer toe. “De subsidiabele activiteiten voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs hebben vooral betrekking op de overstap van school naar werk. Om jongeren te helpen bij het betreden van de arbeidsmarkt.”

Hou het simpel

Minder administratieve lasten en sturen op (budget)realisatie is het uitgangspunt voor de nieuwe ESF-periode. De subsidie bedraagt 50 procent van de projectkosten. “Hou het simpel,” luidt het devies van Stephan Niemeijer. “Focus op een eenvoudige uitvoering van projecten om een zo hoog mogelijke realisatie te bewerkstelligen.”
Voor subsidieontvangers wordt het eenvoudiger om kosten en prestaties te verantwoorden. Zo mag de administratie over vijf locaties/onderdelen verdeeld zijn en is de waarmerkprocedure vereenvoudigd. Niemeijer: “Met de zogeheten ‘flatrate’ geldt een opslag van 40 procent op de subsidiabele directe personeelskosten ter dekking van de overige subsidiabele kosten in het project. Hiermee kunnen bijvoorbeeld de uitgaven voor indirecte kosten, die vaak moeilijker toe te wijzen zijn aan het project, vergoed worden. Om een goede ESF-administratie te kunnen voeren kan tot 10% van de subsidie besteed worden aan projectcoördinatie en administratie.”

Accounthouders

De centrumgemeente is verantwoordelijk voor het indienen van een aanvraag en de afstemming met andere gemeenten/organisaties uit de arbeidsmarktregio. Voor de inhuur van externe diensten gelden voor decentrale overheden en publiekrechtelijke organisaties binnen ESF dezelfde regels als voor hen van toepassing zijn bij elk ander inkoopproces. De Gids Proportionaliteit biedt handvatten bij het vaststellen van eisen en criteria op basis waarvan opdrachten worden gegund.
Het Agentschap SZW zal bij het totale proces een faciliterende rol hebben. Niemeijer: “De ene centrumgemeente is al verder dan een andere gemeente, waarbij dit proces een geheel nieuw terrein is. De accounthouders van het Agentschap SZW zullen deze gemeenten extra begeleiden, met name in het traject vóór de subsidieaanvraag.”

In totaal is voor Nederland 507 miljoen euro Europees geld beschikbaar. Van deze subsidie is 20 procent bestemd voor verbetering van duurzame inzetbaarheid.

Het tijdvak voor het thema ‘sociale innovatie en transnationale samenwerking’ gaat naar verwachting in het najaar van 2014 van start. De precieze datum is afhankelijk van de voortgang van de Europese Commissie, die een faciliterende rol gaat spelen bij transnationale projecten. De rol van de Europese Commissie van belang in het bij elkaar brengen van partners uit de verschillende lidstaten. Daarnaast wordt voor vereenvoudiging van de verantwoording nog verder uitgezocht in hoeverre gebruik kan worden gemaakt van standaard vergoedingen voor reis- en verblijfskosten binnen transnationale projecten.

In volgende edities van de nieuwsbrief besteden we aandacht aan de ESF thema’s duurzame in zetbaarheid, sociale innovatie en transnationale samenwerking en de bevordering van gelijke kansen tussen mannen en vrouwen en het tegengaan van discriminatie.