GSG Het Segment winnaar ESF Award 2013

GSG Het Segment, regionale school voor praktijkonderwijs uit Gouda, is de winnaar van de ESF Award 2013. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid overhandigde Aat van Iterson, stagecoördinator/ESFcoördinator bij GSG Het Segment, de ESF Award.

Nieuwsbrief ESF 4 2013 Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid overhandigde Aat van Iterson, stagecoördinator bij GSG Het Segment, de ESF Award.

In een spannende finale op woensdag 20 november in het Huis van Europa in Den Haag, kregen de vijf finalisten van de ESF Facebookwedstrijd nog eenmaal de kans hun project in de spotlights te zetten.
De vakjury was na intensief beraad unaniem in haar oordeel: GSG Het Segment liet in een inspirerende pitch en filmpje het beste zien waarom ESF voor hen het verschil maakt: het stelt hen in staat nog beter maatwerk te leveren voor de leerlingen waarom het gaat.

Het Segment

In zijn pitch benadrukte projectleider Van Iterson dat de reden voor Het Segment om geld aan te vragen bij het Europees Sociaal Fonds vooral gelegen was in het feit dat met het extra geld meer mogelijkheden konden worden gecreëerd voor de leerlingen op het gebied van vergroting van kansen op de arbeidsmarkt, leerwerktrajecten en/of vervolgonderwijs. ‘De doelstelling van het project is verweven met de werkwijze van Het Segment om een zo breed mogelijke invulling te geven aan de uitstroomgerichte leerroute van de leerlingen naar arbeid, leerwerktrajecten en het aanbieden van AKA en/of een MBO niveau 1 beroepsgerichte onderwijstrajecten in samenwerking met het ID-college. We hebben ingezet op verschillende gebieden binnen Het Segment: Het arbeidskundig onderzoek, het doorontwikkelen van de reeds bestaande leerling-werkplaatsen, het vergroten van het branchecursusaanbod in samenspraak met het bedrijfsleven en het onderhouden en uitbreiden van het stage- en werkgeversnetwerk’, aldus de winnaar van de ESF-trofee.

Aandacht via social media

Staatssecretaris Klijnsma benadrukte dat eigenlijk alle mooie projecten het verdienen om in de spotlight te staan: ‘Dat geldt zeer zeker voor de vijf genomineerden van deze competitie: stuk voor stuk prachtige initiatieven, die als voorbeeld kunnen dienen voor anderen, zowel in Nederland als in het buitenland’. Volgens Klijnsma zijn social media bij uitstek podia om de initiatieven de aandacht te geven die ze verdienen: ‘Als ik dan kijk naar de toestroom op de Facebookpagina en het aantal mensen dat gestemd heeft - of ‘geliked’ moet ik dan zeggen - dan is dat zeker gelukt. Ik hoop dat de initiatieven anderen inspireren om ook een aanvraag in te dienen voor de volgende tranche”.

Dit jaar wordt een, volgens Klijnsma, zeer succesvolle ESF periode van zeven jaar (2007-2014) afgesloten. In Nederland is het beschikbare ESF-budget volledig opgegaan. De belangrijke doelstellingen binnen het programma zijn gehaald, zoals het helpen van langdurig werklozen aan een baan en het bestrijden en voorkomen van jeugdwerkloosheid: ‘En wat ook mooi is: veel mensen die aan de slag gingen met steun van het programma, waren na zes maanden nog steeds aan het werk’, aldus Klijnsma die ook stilstond bij de inspanningen die achter de schermen geleverd zijn; om de aanvragers die projecten zijn gestart en het Agentschap SZW die de projecten heeft begeleid: ‘Zij hebben met elkaar echt goed werk afgeleverd. Dat leverde zelfs een compliment van de Europese Commissie op. Daar ben ik trots op’, aldus de staatssecretaris.

Op het YouTubekanaal en de Facebookpagina van het Agentschap SZW is het winnende filmpje en een korte impressie van de ESF Award 2013 te zien .