Gezond werken tot je 68ste

Duurzaam werken in de verpleging, verzorging en de thuiszorg? Op 3 oktober 2013 organiseert Stichting A+O VVT hierover in Amsterdam een conferentie. Tijdens deze conferentie wordt een toolbox gepresenteerd voor leidinggevenden in de zorg. Want hoe zorg je dat medewerkers in deze sector gezond en met plezier blijven werken?

Cordaan is met ruim 8500 medewerkers in de verpleging, verzorging en thuiszorg een grote zorgaanbieder in de regio Amsterdam. Tel daarbij op dat bijna de helft ouder is dan 45 jaar en de noodzaak van duurzame inzetbaarheid is helder. Jitske Both-Nwabuwe, beleidsadviseur P&O van Cordaan, beaamt: “We hebben veel oudere medewerkers in dienst en we willen dat die tot hun pensioen gezond en gemotiveerd blijven werken.” Collega Rob Michielsen, P&O adviseur, vult aan: “Medewerkers die nu onder de 50 jaar zijn, gaan misschien pas met 68 jaar met pensioen. Niet dat oudere medewerkers vaak ziek zijn. Maar áls ze ziek worden, is dat wel vaak langdurig. En dat willen we voorkomen.”

Toolbox

Dit voorjaar maakte Cordaan samen met zes andere instellingen voor verpleging, verzorging en thuiszorg, onder leiding van CAOP, een digitale toolkit. De toolkit bevat onder andere kaarten die leidinggevenden kunnen gebruiken tijdens het jaargesprek met medewerkers. De kaarten gaan over gezondheid, competenties, motivatie en productiviteit. Duurzaam inzetbaar is het doel: zorgen dat medewerkers met plezier, gezond, competent, productief en gemotiveerd in de zorg kunnen blijven werken. Jitske Both: “Duurzame inzetbaarheid begint met een dialoog. Samen praten over knelpunten, bijvoorbeeld over het combineren van werk en privé. Wat heb je nodig om je werk vol te houden?” Rob Michielsen: “Je hoopt dat leidinggevende en medewerker met behulp van deze kaarten concrete afspraken maken om uitval te voorkomen.”

Oude wijn?

Is inzetbaarheid niet allang een onderwerp in jaargesprekken? Rob Michielsen: “Natuurlijk komt het ter sprake, maar het is nooit een expliciet onderdeel geweest van de gesprekken. We hebben ook al best veel bij Cordaan om uitval te voorkomen, zoals een bedrijfs-ergonomisch adviseur die werkplekadvies geeft, een bedrijfsmaatschappelijk werker, trainingen fysieke belasting en agressiehantering. Maar de samenhang ontbrak. Nu hebben we met duurzame inzetbaarheid een goede kapstok om te proberen medewerkers tot hun pensioen in de zorg binnenboord te houden.”

De toolkit is binnenkort beschikbaar op www.aovvt.nl. Het instrument is onderdeel van het ESF-project Duurzaam werken in de VVT 2.0. Andere onderdelen zijn een routekaart, een loopbaanscan en een lerend netwerk.

Nieuwsbrief ESF 3 2013 Jitske Both-Nwabuwe en Rob Michielsen van de P&O van Cordaan