Om zeven uur staat de koffie klaar

Hoe kun je als bedrijf in de groenvoorziening medewerkers en Wsw-collega’s optimaal inzetten? Vossebeld C&C Techniek uit Oldenzaal laat het zien. Met het ESF Actie E-project ‘Vossebelds Groene Revolutie’ is zowel de communicatie als de kennisoverdracht sterk verbeterd.

Nieuwsbrief ESF 2 2013 Christine Vossebeld van het ESF Actie E-project ‘Vossebelds Groene Revolutie’

Elke ochtend om zeven uur staat de koffie klaar als de werknemers van Vossebeld C&C Techniek op het bedrijf komen. “Tegenwoordig is mijn man daar altijd bij”, vertelt Christine Vossebeld. Sinds 12,5 jaar runt ze samen met haar man en zoon dit bedrijf in de groenvoorziening in Oldenzaal. “Mijn man is zich nu meer bewust dat hij zaken niet altijd zo duidelijk vertelt als hij zelf denkt. Door naar de achtergronden te zoeken, hebben we allemaal meer inzicht gekregen in onze sterke en zwakkere kanten.”

Kennisoverdracht

Het project ‘Vossebelds Groene Revolutie’ is onder meer ontwikkeld om de kennis binnen het bedrijf beter te spreiden. “We hebben veel oudere werknemers die binnen tien jaar de arbeidsmarkt zullen verlaten. Het zijn veelal mannen die niet gewend zijn om hun kennis over te dragen. Tegelijk hadden we in die tijd veel laagopgeleide medewerkers. Om in de huidige marksituatie mee te kunnen draaien, moeten ze breed inzetbaar zijn. Daarom organiseren we nu opleidingen en workshops. Daarin maken we de kennis expliciet en overdraagbaar, op een simpele en duidelijke manier.”

Communicatie

Vossebeld heeft de belangrijkste werkinstructies op papier gezet. “Zo gaat de kennis niet verloren. We hebben daarnaast een grondige analyse gemaakt van de bedrijfscultuur en de achterliggende oorzaken van dingen die mis gaan. Daaruit blijkt dat er toch soms een bepaalde nonchalance is ten opzichte van de taakopvatting.” Op basis van de analyse is de communicatie verbeterd. “Er wordt uitgebreider geïnstrueerd en beter teruggekoppeld. Ons maandelijks Infobulletin bevat nu meer wetenswaardigheden. Over de ordeportefeuille en de stand van de projecten, over veilig en verantwoord werken, over veranderingen in de wetgeving maar ook uitleg van nieuwe technieken en tips om de computer handig te kunnen gebruiken.”

Wsw’ers

Christine Vossebeld is ervan overtuigd dat Wsw’ers prima in te zetten zijn in een groenbedrijf. “Maar de verhouding met andere medewerkers moet in evenwicht zijn. Anders daalt het tempo en komt er van begeleiding niets terecht. Gemeenten zouden wsw’ers ook niet automatisch door moeten sturen naar de groenvoorziening. Het is een vak dat je moet liggen, net als ieder ander vak. Je kunt niet verwachten dat iemand na een cursus van enkele weken probleemloos dit werk kan doen. Gediplomeerde groenvoorzieners hebben een driejarige opleiding gevolgd en beschikken in het algemeen over veel praktijkervaring.”

Respect

Samenwerken van groenvoorzieningsbedrijven met Wsw-bedrijven gaat ook prima. “Wij leveren dan meestal de vakkennis en de machines voor het specialistische werk en de wsw’ers voeren het repeterend handwerk uit. Onze medewerkers kunnen daar goed mee overweg. Het is vooral een kwestie van organiseren en van bedachtzaam en respectvol met elkaar omgaan.” Wat levert het ESF-project op? “Het is gelukt de bewustwording en het natuurlijk overwicht van onze mensen te vergroten. Dat komt hen in deze positie goed van pas.”