“Geef ons tijd voor de aanvraag.”

In 2014 start het nieuwe ESF-programma 2014-2020. Aanvragen zullen dan via de centrumgemeenten in de arbeidsmarktregio’s gaan lopen. Hoe bereiden zij zich hierop voor? Programmamanager Karin van Meer uit de regio Noordoost-Brabant: “Ik zit met negentien gemeenten om de tafel.”

Nieuwsbrief ESF 2 2013 Programmamanager Karin van Meer uit de regio Noordoost-Brabant

“We doen graag mee met het nieuwe ESF-programma! Maar ik hoop dat het Agentschap ons wel wat tijd geeft om de aanvraag goed in elkaar te zetten. Ik overleg voor het arbeidsmarktbeleid nu met negentien gemeenten, het onderwijs en de werkgevers. Het kost minstens drie maanden om met elkaar een goede aanvraag te maken. Ik heb te maken met een bestuur, maar ook met alle hoofden van sociale zaken. En inmiddels heb ik ook contact met het praktijkonderwijs en met het voortgezet speciaal onderwijs.”

Bestuurslaag

Karin van Meer is programmamanager regionaal arbeidsmarktbeleid bij ‘5* Noordoost-Brabant Werkt!’ Al vier jaar is zij in deze regio de spil in het web als het gaat om de regionale aanpak van jeugdwerkloosheid en arbeidsmarktbeleid. Ze brengt de partijen bij elkaar en verzorgt de aanvraag. Hoe bereidt ze zich voor op het nieuwe ESF-programma? “We hebben net de einddeclaratie van de tweede tranche ingediend. Nu kunnen we ons gaan richten op het nieuwe programma. Qua organisatie zijn we er al uit: we gaan geen nieuwe bestuurslaag optuigen maar dezelfde bestuursstructuur gebruiken. Daarin zitten twee grote gemeenten, het UWV, SBB, SW-bedrijf, mbo, hbo en zes werkgevers.”

Heldere criteria

De programmamanager hoopt dat de criteria snel bekend zijn. “We hebben heldere criteria nodig. Dan kunnen we met alle partijen een goed programma maken. Minstens zo belangrijk is dat de regels consistent zijn en niet veranderen in die zes jaar. Dat is funest als je met zoveel partners te maken hebt.” De twee thema’s van het nieuwe programma passen volgens haar goed bij het arbeidsmarktbeleid dat in Noordoost-Brabant sinds 2009 wordt uitgevoerd: re-integratie van mensen die moeilijk aan het werk komen en duurzame inzetbaarheid van werkenden.

Controles

Wat vindt ze van het voornemen om vanaf 2014 aan elke arbeidsmarktregio duidelijk te maken hoeveel subsidie er voor de regio beschikbaar is, met de centrumgemeente als aanvrager?

“Dat is prima. We hebben goede ervaringen vanuit actie J. Een aandachtspunt is de controle, waarbij ik voorstander ben van controle op diverse locaties en niet alleen controle bij de centrumgemeente. Vanuit Den Bosch hebben we bijvoorbeeld geen toegang tot de computers van andere gemeenten. Dat betekent dat we veel voorbereidend werk moeten doen om te zorgen dat alle informatie in Den Bosch ligt. Dus ik zou tegen het Agentschap willen zeggen: denk goed of de regels ook uitvoerbaar zijn voor centrumgemeenten.”

Informatiebijeenkomst ESF 2014 - 2020

Begin 2014 start de nieuwe ESF-programmaperiode 2014-2020. De focus ligt onder andere op het thema re-integratie van mensen die moeilijk aan het werk komen. Momenteel wordt de regeling hiervoor uitgewerkt. Arbeidsmarktregio’s en met name de centrumgemeenten krijgen in de aanvraag en verdeling van de ESF gelden een voorname en cruciale rol.
Het Agentschap SZW organiseert op 27 juni een bijeenkomst om met hen van gedachten te wisselen over de nieuwe ESF regeling, de rol van aanvrager en de wijze waarop het Agentschap SZW daarin kan faciliteren.