Individuele roostering in de Rotterdamse haven

“ESF is een prima aanjager geweest. Het is immers de druppel die de steen uitholt.” Dat vindt manager Aad Scholten van Europe Container Terminals (ECT). Al drie jaar werkt hij aan het invoeren van individuele roostering. Dat is nog niet 100% gelukt, maar Scholten is nu al een tevreden man. “Er wordt niet meer gelachen als ik praat over individuele roosters.”

Nieuwsbrief ESF 4 2012 manager Aad Scholten van Europe Container Terminals

Vraag een deskundige buitenstaander om eens goed naar je roosters te kijken. Dat is het advies van Aad Scholten van ECT, het grootste containeroverslagbedrijf van Europa. “Wij dachten dat ons werkaanbod niet voorspelbaar zou zijn, maar dat blijkt wel zo. Op maandag is het rustiger en dat is niet toevallig. Ja, dat is voor ons een eyeopener. Wat dat betekent? Dat we de roosters kunnen aanpassen aan de wensen van individuele medewerkers. Het is win-win. Het betekent ook dat we onze arbeidsproductiviteit kunnen verhogen als we de roostering flexibeler maken.”

Slim

In 2009 heeft ECT geld gekregen van ESF om een project over individuele roostering te starten. Aad Scholten is er blij mee. “Niet speciaal met het geld. Voor ons is geld niet het belangrijkste. Als iets belangrijk is, investeren we erin en gaan we er voor. De subsidie laat zien dat de overheid wil dat werkgevers en werknemers samen zoeken naar slimme oplossingen. Dat zeg ik ook tegen de ondernemingsraad, dat de overheid sociale innovatie belangrijk vindt. Als er geen ESF was, zouden we de discussie over individuele roosters niet hebben kunnen voeren.”

Macht

ECT is een groot Rotterdams containeroverslagbedrijf met 2300 medewerkers. Volgens Scholten valt het niet mee om individuele roostering in te voeren. “In het begin kregen we iedereen over ons heen! De ondernemingsraad en de vakbond dachten dat wij de cao kapot wilden maken. Individuele roostering lijkt haaks te staan op alles wat we in het verleden voor elkaar hebben gekregen, zoals een standaard cao en collectieve arrangementen. Ik leg steeds opnieuw uit dat dit niets met elkaar te maken heeft. Het gaat mij om het verhogen van de arbeidsproductiviteit zonder dat het pijn doet.”

Vakantie

Inmiddels staat individuele roostering op de agenda van ECT, zijn er enkele medewerkers die een individueel rooster hebben en daarmee vindt Scholten het project geslaagd. “Er wordt niet meer meteen gelachen als ik begin over de voorspelbaarheid van het werkaanbod en over flexibilisering van arbeidstijden. We zeggen nu tegen mensen: je kunt in je vaste rooster blijven, maar we kunnen ook aan tafel gaan zitten om voor jou het perfecte rooster te maken. Zeg maar hoe je het wilt. Misschien wil je in de zomer extra diensten draaien zodat je in de winter langer op vakantie kan? Nu is dit nog wennen voor medewerkers maar let op mijn woorden: over twintig jaar komen mensen hier werken als het hen uitkomt en halen we een super arbeidsproductiviteit.”