Zelf werken aan inzetbaarheid

Telefonische coaching. Het is één van de manieren waarmee stichting Philadelphia Zorg haar personeel vitaal en gemotiveerd houdt. De landelijke organisatie werkt voor mensen met een verstandelijke beperking. Met de aanpak ‘Werken is gezond’ is een nieuwe weg ingeslagen. Eentje die mensen stimuleert zelf de regie te nemen over hun welzijn.

Nieuwsbrief ESF 3 2012 verzorger van de stichting Philadelphia Zorg

Projectleider Paul ter Wal: “Verzuim voorkomen is in de eerste plaats een kwestie van goed werkgeverschap. Maar medewerkers hebben zelf ook een verantwoordelijkheid. Daarom stimuleren we hen actief te werken aan hun vitaliteit. Zieke medewerkers sporen we aan te kijken naar wat ze nog wél kunnen." Philadelphia is in 2011 begonnen met de nieuwe aanpak, met hulp van ESF Actie E Sociale innovatie vitale bedrijven. Doel is de inzetbaarheid van de circa 8.000 medewerkers structureel te vergroten.

Zorgen voor jezelf

Het motto luidt: zorg goed voor jezelf. Hoe ondersteun je mensen daarbij? “Eén manier is telefonische coaching, vertelt Paul Ter Wal. Op elk moment kunnen medewerkers bellen met een maatschappelijk werker. Het is een direct contact, zonder tussenkomst van de leidinggevende. Mensen voelen zich daardoor vrij om zich uit te spreken. Verder kun je workshops volgen over de nieuwe aanpak, je kunt eet- en leefstijladvies krijgen, een sportscan laten doen. Bovendien laat Philadelphia zich ondersteunen door een extern team van psychologen, fysiotherapeuten, conflictbemiddelaars. Alles om medewerkers zoveel mogelijk tegemoet te komen.”

Subsidie stimuleert

Voor Philadelphia is de ESF – subsidie een steun in de rug. Niet alleen financieel. De overheid laat er ook mee zien dat dit onderwerp belangrijk is. De projectleider heeft nog wel een tip voor andere aanvragers: “Besef dat subsidie alleen niet volstaat om een cultuurverandering te realiseren. Subsidie is bedoeld als stimulans, het moet vooral ondersteunend zijn aan wat je al doet. Voorkom dat het bij een leuk project blijft. Zorg dat je zelf de rode lijn in je hoofd hebt.”

Betrek de OR!

De ondernemingsraad (OR) is vanaf dag één betrokken bij de nieuwe aanpak. Vanuit het besef dat draagvlak op de werkvloer broodnodig is. Een echte cultuurverandering slaagt alleen als er samenwerking is. Het lijkt erop dat er al wat verandert. OR voorzitter Martijn Wiersema: “Het is merkbaar dat er een nieuwe, uniforme filosofie in gang is gezet. Leidinggevenden gaan sneller het gesprek aan als medewerkers verzuimen. Medewerkers op hun beurt lijken zich meer bewust van hun eigen houding. Dat is winst.”