Versnelde opleiding werkt tekorten weg

De apotheekbranche in de regio’s Utrecht en Den Haag heeft een tekort aan apothekersassistenten. Wat doe je eraan? Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA) organiseert met hulp van ESF Actie D een versnelde BBL-opleiding. De Beroepsbegeleidende Leerweg: leren en werken tegelijk. ROC ASA in Amersfoort verzorgt de opleiding voor de regio Utrecht e.o. De belangstelling is enorm.

Nieuwsbrief ESF 3 2012 een groep enthousiaste apothekersassistenten in wording

”Leerlingen hebben zich massaal ingeschreven,” vertelt Yvonne Groot, coördinator en docent bij het ROC. “Voor 19 plekken kregen we 60 aanmeldingen. ” Het grote animo heeft geresulteerd in een versnelde opleiding van anderhalf jaar voor 25 leerlingen, allen verzekerd van een werkplek. In september start de volgende lichting. De BBL-opleiding is een uitkomst voor de apothekers. De leerlingen draaien meteen 3 of 4 dagen mee in de apotheek en gaan 1 dag per week naar school.

Hoogopgeleid

Opvallend is het hoge opleidingsniveau van de leerlingen. De meesten hebben een havo-opleiding, sommigen mbo-niveau 4. Apothekers stellen pittige eisen aan hun medewerkers. Iemand moet communicatief sterk zijn, maar ook qua kennis wordt er steeds meer van je verwacht. Yvonne Groot: “Gelukkig kunnen we het ons permitteren selectief te zijn."

Strenge selectie

Leerlingen doorlopen eerst een schriftelijke selectie waarbij gekeken wordt naar het opleidingsniveau. Daarna volgt een intakegesprek op school om communicatieve vaardigheden en motivatie te toetsen. Wanneer beide positief uitpakken volgt een sollicitatie bij de deelnemende apotheken. Een dergelijke procedure is niet overdreven. "In anderhalf jaar een opleiding afronden waar twee jaar voor staat is niet mis,” stelt de docente.

Enthousiast

Ondanks de hoge werkdruk is leerling Nynke Bosma enthousiast over het traject. Ze is in juni 2011 gestart en is al over de helft. Bosma: “Ik vind het ideaal om leren en werken te combineren. Hiervoor heb ik een hbo-opleiding gevolgd. Daar krijg je eerst alleen theorie, die kan je niet altijd goed plaatsen. Pas later in de opleiding, bij een stage valt dan het kwartje.” Bij een BBL weet je meteen wat het werk inhoudt en kom je er sneller achter of het je ligt. Pittig is het wel. Vooral als je een huishouden ernaast runt. “Maar het ligt me goed, dat scheelt”, lacht Bosma. “Ik haal er enorm veel energie uit”.

Uitdagend

Nynke Bosma heeft het naar haar zin bij apotheek Julius in Baarn. “In het begin mag je uiteraard geen dingen doen waar wat bij mis kan gaan. Recepten uitgeven bijvoorbeeld. En alles wordt dubbel gecontroleerd.” Maar er valt genoeg te leren in de praktijk. Uitdaging genoeg. “Het is probleemoplossend werk”, knikt Nynke, “dat bevalt me. Je hebt bovendien te maken met uiteenlopende mensen. Dat maakt je dag heel afwisselend. En je raakt nooit uitgeleerd, er zijn veel ontwikkelingen, nieuwe medicijnen. Bijscholing blijft dus nodig en dat is alleen maar leuk!”