Fluitend naar het werk

Wij Nederlanders zijn een ondernemend volk vol ideeën en plannen om te groeien. In de hectiek van onze moderne samenleving gaan de aandacht en tijd van de ondernemer vooral naar de dagelijkse werkzaamheden rond de kernactiviteiten van de onderneming. Daarom richt het agentschap SZW zich met het programma de actie E op het geven van een extra stimulans aan sociale innovatie op de werkvloer.

Nieuwsbrief ESF 1 2012 algemene foto van een zwangere proffesional aan de telefoon

Twitter

Sociale innovatie, klink mooi maar wat houdt dit in? Evert van der Zwan, coördinator Sociale Innovatie bij het Agentschap SZW legt uit hoe dat in zijn werk gaat. “Ondernemers konden in de periode van 10 tot en met 21 oktober 2011 maximaal € 18.000 subsidie aanvragen om zowel de bedrijfsprocessen te verbeteren als de vitaliteit van hun werknemers op de werkvloer op pijl te houden. We hebben deze mogelijkheid via de Staatscourant, onze website maar ook via Twitter gecommuniceerd. We wilden de lat zo laag mogelijk leggen zodat ook MKB ondernemingen ervoor in aanmerking kon komen. We denken namelijk dat daar nog veel te winnen valt”. Ondernemers krijgen de subsidie om samen met een externe adviseur een concreet en direct uitvoerbaar plan op te stellen.

Klinkt logisch maar werkt het ook echt. Dit zijn weliswaar nieuwe aanvragen maar Van der Zwan is overtuigd dat het gaat werken. Er zijn namelijk al drie aanvraag tijdvakken geweest en die hebben aansprekende resultaten opgeleverd. Als voorbeeld hiervan is een onderneming in het noorden waar met behulp van de subsidie het bedrijfsproces zodanig is ingericht dat medewerkers verantwoordelijk werden voor het gehele productieproces. Daardoor voelden ze zich meer verantwoordelijk en dat was te merken in de fors gestegen arbeidsproductiviteit. Een schitterend resultaat van de subsidie want daar gaan ze nu zeker fluitend naar het werk.