Weten wat werkt in Utrecht wint de ESF-Award 2020

Zes ESF-projecten streden woensdag 11 november om de felbegeerde ESF-Award 2020 tijdens het jaarlijkse ESF-event, georganiseerd door Uitvoering Van Beleid, de managementautoriteit van Het Europees Sociaal Fonds in Nederland.
Directeur-Generaal Sociale Zekerheid en Integratie Carsten Herstel maakte namens staatssecretaris Bas van ’t Wout de winnaar bekend: de gemeente Utrecht in samenwerking met de Universiteit Utrecht met ‘Weten wat werkt in Utrecht’.

Weten wat werkt in Utrecht: een praktisch experiment met wetenschappelijke onderbouwing, gesteund door het Europees Sociaal Fonds. Met uiteindelijk als doel te weten wat werkt (en niet) om mensen met een bijstandsuitkering weer aan het werk te krijgen.

De vakjury was ook dit jaar ook zeer te spreken over de inzendingen voor de ESF-Award en de zes finalisten. De zes ESF-promotiefilmpjes die de finale van de ESF-Award haalden, vormen bij elkaar een mix van thema’s waarvoor het Europees Sociaal Fonds zich inzet. Ieder project hield een pitch waarin de resultaten en betekenis van het Europees Sociaal Fonds voor de deelnemers én de projecten goed zichtbaar werden.

Overtuigende pitch
Weten wat werkt in Utrecht onderscheidde zich door de wijze waarop (gedrags)onderzoek en experiment naar de beste aanpak en resultaten leidden om mensen in de bijstand te ondersteunen en te prikkelen om te participeren en aan het werk te komen. Een aanpak op maat, een dynamische samenwerking, een voorbeeld van sociale innovatie: in de praktijk leren wat werkt en vanuit de wetenschap meten wat werkt.
Roger van Loon, Beleidsadviseur bestaanszekerheid van de gemeente Utrecht, overtuigde de vakjury met zijn pitch: goed toepasbaar in de nieuwe werkelijkheid waarin we nu leven. Een project dat dicht op de mensen zit waarvoor ook ESF is bedoeld: mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt maatwerk bieden. Een tastbare, gedifferentieerde methode ondersteunt door de wetenschap. En daarmee een voorbeeld voor andere gemeenten en het ministerie van SZW.

Online ESF-event
Het jaarlijkse ESF-event vond dit jaar volledig online plaats in een tot studio omgebouwde Apollozaal in De Resident, de thuisbasis van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Andriana Sukova, Deputy General Employment, Social Affairs and Inclusion complimenteerde Nederland namens de Europese Commissie wederom voor de wijze waarop Nederland ESF uitvoert en de vele aansprekende voorbeelden waarin ESF het verschil maakt voor die mensen die net dat steuntje extra nodig hebben om te kunnen meedoen op de arbeidsmarkt.

Richard Moti, wethouder van de gemeente Rotterdam ontvouwde zijn visie op ons sociaal zekerheidsstelsel. Over de wijze waarop we mensen met een uitkering beter kunnen begeleiden/helpen op weg naar werk. En over gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Hij pleitte voor meer aandacht, meer maatwerk en meer arbeidsontwikkeling. Richard Moti is verantwoordelijk voor de portefeuilles Werk, inkomen, Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) en EU-Migranten.

Directeur-Generaal Carsten Herstel markeerde waarvoor het Europees Sociaal Fonds is bedoeld: voor iedereen gelijke kansen creëren op de arbeidsmarkt. Ook het vernieuwende karakter van veel ESF-projecten viel hem op.

Het winnende ESF-promotiefilmpje bekijk je hier: https://youtu.be/OyGY8r76uMg

De live stream van het ESF-event is terug te zien via:

  1. https://live.dutchwebinar.com/esfevent2020 en
  2. Via het YouTubekanaal van Uitvoering Van Beleid (klik hier voor het filmpje)
  3. De toespraak van Richard Moti vindt je hier
DG SZI Carsten Herstel maakt de winnaar van de ESF-Award 2020 bekend
Beeld: ©SZW/DSU/UVB
Carsten Herstel, Directeur-Generaal Sociale Zekeheid en Integratie maakt de winnaar van de ESF-Award 2020 bekend.