ESF helpt jeugdige werklozen aan een baan

Met financiële steun vanuit Europa hebben in de periode 2009-2013 bijna 109 duizend werkloze jongeren hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot. In ruim 60 procent van alle gevallen vonden ze direct na afloop van deze ondersteuning een baan. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het CBS.

Ruim 145 duizend jongeren geholpen

Tot en met 2013 namen in totaal bijna 109 duizend werkloze jongeren deel aan het ESF programma. De laatste jaren gaat het jaarlijks om ongeveer 20 procent van het totaal aantal jeugdige werklozen. In 2013 is vanuit Europa extra geld beschikbaar gesteld in de strijd tegen jeugdwerkloosheid. Met dit geld werden in 2014 nog eens ruim 36 duizend jeugdige werklozen geholpen bij het vinden van werk. Het totaal komt daarmee op 145.000. Deelnemers zijn vaak laag opgeleid en hebben daardoor minder makkelijk toegang tot werk. In projecten worden zij geholpen bij de overgang van school naar werk. Dit kan door het aanbieden van stageplaatsen, het verbeteren van hun vaardigheden of door individuele loopbaanbegeleiding.

Op het moment dat jongeren deel gaan nemen, zijn zij in bijna de helft van de gevallen niet actief op de arbeidsmarkt. Zij hebben geen baan of uitkering en zoeken ook niet actief naar werk. Een derde van de deelnemers heeft wel een uitkering. Bijna 15 procent van hen ontvangt deze al langer dan zes maanden. Lees meer op de website van het CBS.