Verslag kennisbijeenkomst 17 september 2015

Op deze pagina vindt u een verslag van de bijeenkomst van 17 september 2015

Aanwezig

Hilde de Boer - AMR Leiden
Ruud Veltkamp - AMR Zaanstad
Katharina Sledz - AMR Dordrecht
Tom Lammerink - AMR Gouda
Steven Billiet - AGSZW (voorzitter)
Madani Zouhair - AGSZW
Martin Vosjan - AGSZW
Annet Bek - AGSZW

Opening en mededelingen
Na een voorstelrondje heet de voorzitter iedereen van harte welkom bij deze eerste kennisbijeenkomst. Deze bijeenkomsten vinden plaats naar aanleiding van  de wens van diverse aanvragers om meer in contact te komen met AGSZW. Dit om inhoudelijke vraagstukken en interpretatiekwesties op een gedetailleerd niveau met elkaar te bespreken. Daarnaast publiceert AGSZW meer Q&A’s op de website. Ook zijn de mogelijkheden van een eigen LinkedIn groep onderzocht. Vooralsnog zal het AGSZW zich alleen aansluiten bij evt. bestaande groepen/initiatieven. 

Doel van de kennisbijeenkomsten is met name het uitwisselen en bespreken van vraagstukken en interpretaties in een kleine groep. Ook de regiobijeenkomsten (twee keer per jaar) blijven bestaan en zijn met name bedoeld voor bredere onderwerpen (o.a. gelijke kansen en non-discriminatie). 

Acht AMR’s hebben gereageerd op het verzoek om mee te lezen met de herziene HPA. Een aantal AMR’s worden binnenkort uitgenodigd voor een gesprek over op hun reactie. Het AGSZW streeft ernaar de HPA half oktober 2015 gereed te hebben voor publicatie. AMR Leiden vraagt of hier sprake is van een HPA met terugwerkende kracht. AGSZW  licht toe dat de herziening in de HPA aanvullingen zijn: VCV voor gemeenten en scholen en SITS. 

Communicatie
Woensdag 16 september is naar alle contactpersonen van de AMR’s een herinnering gestuurd van de uitnodiging voor deelname aan  het ESF-Event. AGSZW inventariseert bij de aanwezigen naar inzendingen van filmpjes van projectactiviteiten door hen. 

Rondje langs de velden – ervaringen van AMR’s
Bij de aanwezige AMR’s is gevraagd naar hun ervaringen in de nieuwe programmaperiode. De monitoring door het AGSZW wordt als vrij intensief maar ook als positief ervaren. 

Evaluatie
Martin Vosjan en Nienke da Silva geven een toelichting op het evaluatieonderzoek dat door een externe partij in opdracht van AGSZW uitgevoerd zal worden. Het onderzoek zal gericht zijn op doelmatigheid, doeltreffendheid en het effect van ESF-subsidie. Voor AMR’s betekent dit dat het (nog te selecteren) onderzoeksbureau hen zal benaderen, ze zullen worden uitgenodigd voor het invullen van enquêtes en er zullen interviews worden gehouden. Ook kunnen AMR’s zich te zijner tijd aanmelden als zij geïnteresseerd zijn in deelname aan de kennisgroep Evaluatie ten behoeve van het evaluatieonderzoek. Deze zal begin 2016 van start gaan.

In de vergadering is aan de aanwezige AMR’s een dashboard uitgereikt. In dit dashboard zijn resultaten opgenomen van de analyse die gedaan is op de over 2014 aangeleverde BSN-rapportage. De AMR’s zullen intern afstemmen of de in het dashboard aangeleverde informatie wijziging/aanvulling behoeft. De overige AMR’s kunnen via hun accounthouder het dashboardoverzicht van hun regio opvragen. 

Het overzicht kan i.v.m privacy alleen per arbeidsmarktregio worden geleverd, niet per deelnemende gemeente.

Knelpunten/vraagstukken
Diverse onderwerpen die tijdens de vergadering ter tafel kwamen zijn besproken. Hierbij is onder ander gesproken over de eis dat voor coördinatie/administratie een inzet van minimaal 50% van de medewerkers verplicht is. In de praktijk werken in sommige regio’s meerdere mensen aan deze activiteit maar niet voor minimaal 50% per persoon. AGSZW geeft aan dat hier niet aan te tornen valt. Na intensief overleg met de EC is het percentage van 50% vastgesteld (was eerst hoger) om zodoende de flatrate van 40% te mogen toepassen. 

Aangezien per subproject één kostensoort opgevoerd kan worden is het soms wenselijk om naast interne medewerkers ook externe medewerkers tegen hun werkelijke loonkosten op te voeren, bv uitzendkrachten. Sommige AMR’s krijgen de salarisstroken van de uitzendbureaus, anderen ondervinden hier problemen bij. De mogelijkheid is geopperd om de loonstroken evt. bij de medewerkers zelf op te vragen. 

Daarnaast worden soms ook ZZP-ers ingehuurd, die geen loonstrook kunnen overleggen. Als AMR’s voor deze medewerkers loonkosten op willen voeren kunnen zij aanhaken bij het maximum dagloon die UWV hanteert voor o.a. WW uitkeringen. De hoogte hiervan word telkens geactualiseerd, per 1/1/2015 € 199,15. Uitgaande van een 8 urige werkdag is het uurloon € 24,89. De flatrate van 40% mag hierover berekend worden (32% werkgeverslasten niet). Antwoord volgt zo spoedig mogelijk. 

Nu de projecten al enige tijd lopen blijkt dat soms de begroting per cluster niet altijd goed is geweest. Het is geen probleem om binnen clusters te schuiven met budget/kosten: de verlening die door AGSZW is afgegeven is per project. Wel is het verstandig wijzigingen te bespreken met AGSZW. 

Verder is er gediscussieerd over de toegang tot Suwinet. Op de website van AGSZW staat informatie  waaruit blijkt hoe de toegang voor AGSZW-ers is geregeld. Maar ook centrumgemeenten hebben niet altijd toegang tot Suwinetgegevens van andere deelnemende gemeenten. Voor de aanwezigen leidt dit niet tot problemen voor de einddeclaratiecontrole omdat de administratie wel per cluster beschikbaar is voor AGSZW. 

Tijdens de discussie bleek ook dat op het nieuwe paspoort het BSN-nummer op de achterkant staat. Graag aandacht hiervoor indien gebruik wordt gemaakt van kopie ID-bewijzen (beide kanten kopiëren). 

Bij loonkostensubsidie aantonen dat ze geen arbeidsbeperking hebben. Antwoord volgt.

Rondvraag
De AMR’s hebben geen aanvullende vragen.