Verslag kennisbijeenkomst 12 november 2015

Op deze pagina vindt u een verslag van de kennisbijeenkomst van 12 november 2015

Aanwezig:

Anita te Riet - AMR Alkmaar
Tom Kamphuis - AMR Drenthe
Govert Maessen - AGSZW (voorzitter)
Dick Keijzer - AGSZW
Robert de Boer - AGSZW
Annet Bek - AGSZW

Opening en mededelingen
Deze bijeenkomsten vinden plaats naar aanleiding van de wens van diverse aanvragers om meer in contact te komen met AGSZW. Doel van de kennisbijeenkomsten is met name het uitwisselen en bespreken van vraagstukken en interpretaties in een kleine groep en het leren van elkaar. Ook de regiobijeenkomsten (in principe twee keer per jaar) blijven bestaan. 

Communicatie

Momenteel is AGSZW druk bezig met de voorbereidingen van het ESF Event op donderdag 26 november. AMR Alkmaar geeft aan met drie personen naar deze bijeenkomst te komen. AMR Drenthe is wegens krappe bezetting en deadlines niet aanwezig. 

AMR Drenthe geeft aan leuke bijdragen te hebben gezien op de website over goede voorbeelden GKND. De voorbeelden zijn herkenbaar en komen ook voor bij andere AMR’s. 

Rondje langs de velden – ervaringen van AMR’s
AMR Drenthe vraagt naar de status van een centrumgemeente (praktisch en juridisch). AGSZW geeft aan dat de status van een centrumgemeente geregeld is in de Wet Gemeentelijke Regelingen. In de praktijk ziet AGSZW dat centrumgemeenten deze rol zeer verschillend invullen, ook afhankelijk van (de grootte van) de regio. 

AMR Alkmaar vraagt hoe een eventuele overheveling van budget van de AMR-aanvraag naar de PrO-VSO aanvraag moet worden uitgevoerd. AGSZW geeft aan dat dit mogelijk is aangezien de enige eis in de regeling is dat PRO/VSO minimaal 30% van het budget krijgt, dit kan dus ook bv. 50% zijn. Andersom is conform de huidige regeling niet mogelijk. 

Voor de eventuele aanpassing van deze verdeling moet de AMR twee herziene aanvragen indienen: zowel voor het gemeente-deel als het PRO/VSO-deel. AGSZW zal op basis van deze herziene aanvragen twee herziene verleningen opstellen. 

Beide AMR’s geven aan de beperking van één kostensoort per subproject met name voor de scholen zeer beperkend werkt. Het is nu voor hen minder makkelijk om externe kosten op te voeren. Govert geeft aan dat veel externe(exploitatie-)kosten nu vallen onder de flatrate van 40%. 

Positieve ontwikkeling van de huidige ESF-projecten is dat er veel meer samenwerking is tussen gemeenten en scholen. De samenwerking tussen verschillende gemeenten is soms lastiger dan de samenwerking tussen de verschillende scholen. 

Om de 90 dagen termijn tussen het indienen van de einddeclaratie en het uitbetalen te kunnen halen investeert AGSZW intensief in monitoring. Dit betekent ook dat AMR’s concrete vragen moeten voorleggen om concrete antwoorden te krijgen zodat er bij het opstellen van de einddeclaratie van beide kanten duidelijkheid is over de op te nemen kosten. 

Ook kan bv. een aanbesteding vooraf worden gecontroleerd zodat de uitkomst hiervan tijdig kan worden afgestemd. 

AMR Drenthe uit zorg over de consequenties van het extrapoleren van geconstateerde fouten bij de controle op de einddeclaratie. En met name over de risico’s die de centrumgemeenten hierdoor lopen. Door controle en extrapolatie per cluster hoopt AGSZW dit risico te beperken.

Vereenvoudigde caseloadverantwoording

Binnen AMR Alkmaar wordt in drie subregio’s met de VCV-systematiek gewerkt.

Knelpunten/vraagstukken
AMR  Alkmaar heeft per mail twee vragen gesteld die hier nogmaals worden behandeld. In de HPA wordt aangegeven dat ter onderbouwing van de in- en uitstroomdatum van een deelnemer een trajectplan van een deelnemer wordt gevraagd. Maar niet in alle gemeenten werkt men nog met trajectplannen/is een document in het deelnemersdossier opgenomen met de titel Trajectplan. Afgesproken is dat alle stukken in het deelnemersdossier die betrekking hebben op de voortgang van de deelnemer gezamenlijk als trajectplan kunnen worden gezien en dat ook uit andere documenten de voor de controle benodigde gegevens gehaald kunnen worden. 

Verder wordt gevraagd naar het volgende monitorbezoek inzake de voortgangsrapportage. Voor deze AMR wordt afgesproken dit bezoek na indienen van de voortgangsrapportage te houden. 

Rondvraag
De AMR’s hebben geen aanvullende vragen.